Trama russa
Política 30/01/2024

El jutge Aguirre exposa la suposada trama russa del Procés a la televisió alemanya

Les defenses dels encausats avancen que el recusaran per aquest motiu

ARA
2 min

Barcelona"Es tractaria de la influència directa de Rússia en la independència de Catalunya, donant suport al procés d'independència amb la finalitat que Rússia desestabilitzés, en primer lloc, la democràcia espanyola i obrís la porta a la infiltració en totes les democràcies liberals". Amb aquesta frase el jutge Joaquín Aguirre resumeix la trama russa del Procés, la teoria que esgrimeix per mantenir investigades diverses persones de l'entorn de Carles Puigdemont. Però no ho fa en la seva última interlocutòria amb què allarga sis mesos més la instrucció, sinó en declaracions a la televisió pública alemanya de l'informatiu Tagesschau. Una intervenció que fonts de les defenses avancen que servirà per intentar recusar-lo.

No és habitual, però tampoc la primera vegada que un jutge dona detalls de la seva investigació en marxa. "Des d'aquest moment s'anuncia el deure d'abstenció del titular d'aquest jutjat davant la inaudita situació que resulta que un jutge concedeixi entrevistes i parli, sense embuts, sobre un cas", apunta el recurs que ja ha presentat l'advocat de Josep Lluís Alay contra l'ampliació sis mesos de la instrucció. En el recurs, de fet, aprofita l'avinentesa per ironitzar amb l'entrevista traduint a l'alemany un article de la llei d'enjudiciament criminal.

"Ara que el titular d'aquest jutjat es dedica a concedir entrevistes a la televisió alemanya sobre el procediment present, creiem que resulta més útil transcriure la norma de referència a aquest idioma per facilitar tant al jutjat com als mitjans de comunicació alemanys la desviació que representa prorrogar una instrucció que va finalitzar per dictat del jutge", diu la defensa. Ara fa gairebé un any que Aguirre va emetre una interlocutòria de transformació en procediment abreujat de la causa, cosa que la defensa d'Alay recorda que, per defecte, hauria d'haver tancat la fase d'instrucció.

Alay és un dels investigats en la peça separada de la trama russa dins la instrucció de l'operació Volhov. Ell va reconèixer haver-se entrevistat amb diverses persones vinculades a Rússia, també amb viatges a Moscou, sempre a títol informatiu per explicar la situació política a Catalunya. Però nega haver establert qualsevol mena de col·laboració per aconseguir la independència i encara menys de la forma violenta que Aguirre apunta en les seves interlocutòries, quan fa referència als 10.000 soldats russos que cita un altre dels investigats, Víctor Terradellas, en un dels àudios que va requisar el jutge.

stats