La justícia europea retorna provisionalment la immunitat parlamentària a Puigdemont, Comín i Ponsatí

El Tribunal General de la UE adopta mesures cautelaríssimes a l'espera de resoldre el recurs contra l'Eurocambra

3 min
Els eurodiputats Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín en una roda de premsa al Parlament Europeu.

Brussel·lesCarles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí tornen a tenir immunitat com a membres del Parlament Europeu, però només provisionalment. El Tribunal General de la Unió Europea ha paralitzat provisionalment la decisió de l'Eurocambra de retirar-los la immunitat com a eurodiputats després que els de Junts recorreguessin la decisió a la justícia europea i, a més, demanessin mesures cautelars. El tribunal europeu no es pronuncia sobre si els eurodiputats independentistes tenen raó o no, sinó que pren aquesta mesura de manera preventiva fins que resolgui el recurs de mesures cautelars i a l'espera que l'Eurocambra presenti les seves observacions, cosa que ha de passar en les pròximes dues setmanes. És a dir, el tribunal adopta mesures cautelars abans de resoldre sobre les mateixes cautelars, cosa que en argot jurídic s'anomena mesures cautelaríssimes.

Puigdemont, Comín i Ponsatí van perdre la seva immunitat parlamentària el 9 de març, després d'un llarg procés de suplicatori que els de Junts consideren irregular i que es va engegar a petició del Tribunal Suprem espanyol, que en demana l'extradició a través de les euroordres. Més de 30 dies després de perdre la immunitat, la defensa de Puigdemont va presentar un recurs d'anul·lació davant el Tribunal General de la UE (TGUE). Uns dies més tard, el 26 de maig, va sol·licitar les mesures cautelars i aquest recurs és el que ha provocat la decisió d'aquest dimecres del TGUE.

Tal com recull el comunicat del tribunal, els eurodiputats independentistes argumenten que l'Eurocambra no els ha garantit la possibilitat d'exercir els seus drets fonamentals com a representants dels ciutadans europeus i que, per tant, s'han vulnerat els drets que preveu la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. Per això, en la petició de mesures cautelars demanaven que el vicepresident del TGUE suspengués la retirada de la seva immunitat perquè consideren que hi ha un risc "real i imminent" que puguin ser detinguts o empresonats, cosa que els impediria representar els ciutadans que els van votar.

Els de Junts consideren que haver-los retirat la immunitat parlamentària permet a qualsevol estat europeu i fins i tot al Regne Unit executar les ordres europees de detenció i entregar-los a les autoritats espanyoles, la qual cosa, de nou, els impediria exercir les seves funcions com a eurodiputats. Identifiquen, a més, un risc especial tenint en compte que l'Eurocambra reprendrà el 7 de juny la seva activitat a Estrasburg i podrien ser detinguts si viatgen a França. Ara, mentre el recurs no es resolgui, recuperen la immunitat i tot el que implica; per tant, poden viatjar dins la Unió sense risc de ser detinguts, com feien abans de la decisió de l'Eurocambra. Així doncs, poden desplaçar-se la setmana que ve a Estrasburg sense patir per una eventual detenció per part de les autoritats franceses.

Així, el vicepresident del Tribunal General, Savvas Papasavvas, ha ordenat aquest dimecres que se suspengui de facto la pèrdua d'immunitat parlamentària per als tres eurodiputats de Junts fins que es resolgui el recurs i, per tant, la decisió és reversible. A més, especifica que l'Eurocambra encara no ha presentat les seves observacions a la demanda de mesures cautelars i en aquest sentit recalca que "avui dia no és possible determinar si el fonament [d'aquest recurs de mesures cautelars] ha quedat prou demostrat". Ara bé, com que el reglament procedimental del tribunal preveu actuar provisionalment per protegir "l'statu quo" en cas que les al·legacions dels demandants resultessin "fonamentades", fonts de la defensa de Puigdemont descarten que aquesta decisió de cautelaríssimes serveixi per anticipar la decisió final del tribunal, de la mateixa manera que ho consideren fonts de l'Eurocambra, que recorden que el recurs dels de Junts es va presentar en l'últim moment del termini, motiu pel qual els serveis jurídics de la cambra encara no han pogut entregar les seves al·legacions. L’Eurocambra va rebre ahir mateix la notificació i té dues setmanes per pronunciar-se. 

Tanmateix, des del Consell per la República s'ha celebrat ràpidament la decisió: "Una nova victòria a Europa que deixa en evidència l'estat espanyol i la seva repressió". Pocs minuts després que es conegués la sentència, l'oficina diplomàtica de la Moncloa informava que s'anul·lava "de mutu acord" una roda de premsa conjunta entre les ministres d'Exteriors de Bèlgica i Espanya prevista per a aquesta tarda a les 19.30 hores.

stats