Les clavegueres de l'Estat
Política 11/07/2024

Juan Pedro Yllanes: "Les clavegueres de l'Estat ja m'investigaven quan era jutge del cas Nóos"

L'exvicepresident assegura que tres dels seguiments que li varen fer provenen d'una comissaria d'Eivissa abans que entràs en política

2 min
Juan Pedro Yllanes.

PalmaL'exvicepresident del Govern i exdiputat de Podem al Congrés, Juan Pedro Yllanes, va ser un dels 69 parlamentaris del partit de Pablo Iglesias presumptament investigats de manera il·lícita per ordre de l'executiu espanyol de Mariano Rajoy. Així es desprèn de la documentació de què disposa l'Audiència Nacional (AN), que provaria aquest espionatge. En declaracions a l'ARA Balears, Yllanes assegura que tenia la "sospita" que hi havia "algun tipus d'investigació" damunt ell des que es va implicar en el partit lila, una formació "que molesta els grans partits". El que no s'esperava, explica, és que ja se l'hagués investigat abans, durant la seva etapa com a jutge, i fins i tot després de ser nomenat president del tribunal del cas Nóos, quan encara no tenia "la més petita intenció d'entrar en política". "Llavors ja era un objecte d'interès per la policia patriòtica i les clavegueres de l'Estat", assegura.

"He patit 29 seguiments per part de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, per encàrrec del govern de Mariano Rajoy, una demostració del poc respecte per la democràcia i la participació política d'altres partits", ha sentenciat. De moment, no té el detall sobre el que estaven investigant, explica. Però sí l'evidència que l'espionatge és "anterior a novembre de l'any 2015", quan va entrar en política. Segons les dades de què disposa, tres dels seguiments es feren des d'una comissaria d'Eivissa, i tingueren lloc quan era jutge en actiu: "Segurament, per part de gent que encara està activa a la policia". Concretament, assegura que es feren en les dates del 13 d'abril, l'u de juny i el cinc d'octubre de 2015. Yllanes va ser nomenat president del tribunal del cas Nóos el maig de 2015, un càrrec que va deixar al novembre per entrar en política. "Si jo fos un jutge progressista, no estaria molt tranquil, a la vista de com es va comportar l'Estat amb mi", adverteix.

Per ara, Yllanes assegura que està en contacte amb els 69 diputats espiats, i estudien si personar-se com a perjudicats en la investigació del Jutjat d'Instrucció número cinc, que investiga les clavegueres de l'Estat. Ell, que denuncia haver-lo patit com a magistrat i com a diputat, considera que "si hi ha hagut un partit que ha patit el lawfare sobre la investigació judicial va ser Podem": "Va tenir una persecució per part de diverses instàncies judicials que varen participar amb entusiasme en aquesta conducta antidemocràtica de cercar problemes a l'adversari polític".

stats