Retribució
Política 04/04/2023

Jorge Campos, Maxo Benalal, Josep Ferrà i Joan Mas: aquests són els diputats que han demanat indemnització al Parlament

Aquesta compensació, denominada 'de transició' només és per als representants que han tingut dedicació exclusiva

2 min
Ple del Parlament.

PalmaJorge Campos (Vox), Maxo Benalal (diputat no adscrit), Josep Ferrà (MÉS per Mallorca) i Joan Mas 'Collet (MÉS per Mallorca) són els quatre diputats que, fins al migdia d'aquest dimarts, han sol·licitat la indemnització de transició del Parlament, una retribució de 10.355 euros que només poden cobrar en acabar la legislatura els diputats que han tingut dedicació exclusiva i que queden sense ingressos. Així consta en el registre d'entrada del Parlament de les Illes Balears, on les quatre peticions han entrat aquest dimarts matí. Segons consta a la pàgina web de la Cambra, aquesta indemnització es percep mitjançant un pagament únic i la seva funció és ajudar als diputats a tornar a la vida laboral, per això no la poden cobrar els que tenen dedicació parcial.

Ara bé, tres dels quatre diputats que han sol·licitat aquesta indemnització aspiren a continuar formant part de la vida política de les Balears la propera legislatura: Campos serà el cap de llista de Vox a les eleccions autonòmiques; Josep Ferrà aspira a ser el proper batle d'Esporles; i Joan Mas ocupa el número cinc de la llista de MÉS al Parlament. Pel que fa a Maxo Benalal va cessar el setembre com a secretari de la Mesa del Parlament després d'haver estat expulsat de Ciutadans per, suposadament, haver cobrat unes dietes per valor de 15.000 euros de manera irregular.

A més dels representants amb dedicació parcial, tampoc no poden cobrar aquesta indemnització els diputats que formen part de la Diputació Permanent, perquè no interrompen la seva activitat fins que es conformi la Cambra la propera legislatura. De fet, aquest òrgan és l'encarregat d'assegurar el funcionament del Parlament quan la Cambra no estigui reunida, hagi estat dissolta o n'hagi expirat el mandat. Els actuals membres de la Diputació Permanent són: Vicenç Thomàs (PSIB), Gloria Santiago (Podem), Juan Manuel Lafuente (PP), Joana Aina Campomar (MÉS per Mallorca), Marc Pérez-Ribas (Ciutadans) –tots cinc conformen la Mesa del Parlament–, Francina Armengol (PSIB), Silvia Cano (PSIB), Pilar Carbonero (PSIB), Josep Castells (Més per Menorca), Toni Costa (PP), Pilar Costa (PSIB), Marga Duran (PP), Irantzu Fernández (PSIB), Lina Pons (El Pi), Núria Riera (PP), Sergio Rodríguez (Vox), Esperança Sans (Podem) i Miquel Vidal (PP).

Les retribucions

Pel que fa a les retribucions dels diputats que han sol·licitat aquesta indemnització, a la pàgina del Parlament només es poden consultar fins a desembre de 2022. Aquell mes, el salari de Campos i Ferrà com a portaveus del seu grup parlamentari era de 4.823,73 euros –amb la paga extra d'aquell mes, ambdós varen rondar els 9.500 euros. Per la seva part, Maxo Benalal cobraren 4.144,34 euros –8.288 amb la paga extra. Al sou de Benalal se li varen afegir 760 euros en concepte de despeses: 240 euros de manutenció per viatges a Menorca o Eivissa; 480 euros en concepte de pernoctació; i 40 euros de taxis.

stats