Consell executiu
Política 25/04/2023

Jordi Cuixart, Sopa de Cabra, Jaume Sisa i Agustí Villaronga, entre les noves Creus de Sant Jordi

La Generalitat també premia el festival de música Sónar i l'actriu Julieta Serrano

3 min
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez en una imatge d'arxiu

BarcelonaPolítica, música i cinema. La Generalitat ha anunciat aquest dimarts qui seran les persones i entitats a qui concedirà enguany la Creu de Sant Jordi, una de les màximes distincions que dona el Govern. D'entre tots els noms se'n podrien destacar cinc: són els de l'expresident d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart; el grup de música Sopa de Cabra; el director de cinema Agustí Villaronga, mort el gener passat; el del cantautor Jaume Sisa i el festival de música Sónar. En total han estat premiades 20 personalitats i 10 entitats.

Els noms han estat aprovats en la reunió del consell executiu d'aquest dimarts i han estat anunciats en roda de premsa per la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. De Cuixart, la Generalitat destaca la tasca en "l'activisme social i la defensa de la cultura catalana, així com dels drets civils i la democràcia". Empresari i persona clau en la celebració de l'1-O, Cuixart va ser un dels presos polítics del referèndum a qui el Tribunal Suprem va condemnar a 9 anys de presó i, posteriorment, el govern espanyol va indultar. Tot i que va comptar amb més d'una oferta formal, Cuixart mai va voler fer el salt a la política institucional. El gener del 2022 va deixar el lideratge de l'entitat cultural i ho va fer reclamant una renovació de lideratges en el Procés.

Més enllà de la política, la música també ha tingut un pes molt destacat en la selecció de premiats. El Govern ha volgut distingir Sopa de Cabra "per la seva notòria aportació a la cultura musical catalana com un dels principals membres del rock català". El grup que lidera Gerard Quintana tancava el novembre passat la seva gira dels trenta anys del disc Ben endins i, precisament, la Generalitat destaca que aquest disc "encapçala les llistes dels més venuts de la història" de la música rock en català. També ha tingut una aportació "cabdal en la cultura musical catalana" el cantautor Jaume Sisa, a qui el Govern qualifica de "galàctic, original i provocador" i en destaca la capacitat d'haver-se convertit en "referent intergeneracional". Del Festival Sónar, el Govern aplaudeix la seva "decidida aposta per l'escena musical electrònica" i, a més, haver-ho fet escollint Barcelona com a teló de fons.

Guillem Solé, dels Buhos, i Gerard Quintana al concert de Sopa de Cabra al Palau Sant Jordi.
Imatge d'arxiu de Jaume Sisa.

Una "càrrega emotiva afegida"

Les creus s'entregaran formalment en un acte a principis del mes de juliol. Plaja ja ha avançat que hi ha un dels premiats que tindrà una "càrrega emotiva afegida". Es tracta de la del cineasta Agustí Villaronga, de qui la portaveu ha lamentat haver d'entregar-li el reconeixement a títol pòstum, "una circumstància que mai haguéssim desitjat". Al director mallorquí la Generalitat li reconeix haver dirigit algunes de les pel·lícules "més destacades del cinema català de les darreres èpoques" –entre elles la reconeguda Pa negre, basada en la novel·la d'Emili Teixidor–. El cinema també serà reconegut en aquesta edició a través de l'actriu Julieta Serrano, que "per fortuna segueix en actiu i no té cap intenció de retirar-se", ha dit Plaja. La Generalitat premiarà en aquest cas "una vida dedicada al món de la interpretació" amb una trajectòria de més de sis dècades, que ja ha estat reconeguda amb distincions com el Goya o el Gaudí.

Més enllà dels noms més mediàtics, en l'edició de les Creus d'aquest any també hi estaran representats l'esport, l'art, la medicina, la memòria històrica i l'activisme veïnal, entre altres disciplines. Així, completen la llista de guardonats l'exjugador de bàsquet Francesc Nino Buscató, l'activista social Vicki Bernadet, l'acadèmica Dolors Bramon, l'escriptora i bibliotecària Maria Zoraida Burgos, l'armadora Joana Costa, la metgessa i psicòloga Edelmira Domènech, el filòleg Ignasi Garcia, l'advocat Antoni Gelonch, el pintor i escultor Antoni Miró, l'activista veïnal Custòdia Moreno, el supervivent de la Lleva del Biberó Miquel Morera, la integradora social Bombo Ndir, l'arqueòleg Xavier Nieto, la cantant i directora de cant coral Maria del Carme Valls, el pintor Joan-Pere Viladecans i la ceramista Josefina Vilajosana.

stats