Política 11/05/2019

Veneçuela entra en la campanya electoral de les Illes

El PP organitza un acte a Palma per donar suport al pare de l'opositor Leopoldo López, que es presenta a les llistes europees de la formació

Carles Tudurí
3 min
Veneçuela entra en la campanya electoral de les Illes

PalmaEl PP de Balears ha donat suport aquest dissabte a Leopoldo López, pare de l'opositor veneçolà del mateix nom, que forma part de la candidatura de la formació a les eleccions europees de dia 26 de maig en un acte duit a terme a Palma en el qual s'ha demanat la llibertat per a aquest país d'Amèrica Llatina. En el míting, hi ha participat López acompanyat de Rosa Estaràs, número 9 de la llista europea popular, i el candidat a la presidència del Govern, Biel Company.

Durant l'esdeveniment, Company ha agraït la presència de López Gil a les Balears i ha afirmat que "el Partit Popular està al costat del poble veneçolà en moments extremadament durs per als seus compatriotes". Així mateix, ha fet al·lusió a la situació "absolutament injusta" que el fill de Leopoldo López, membre de l'oposició veneçolana, està vivint ara mateix.

El líder del PP a les Balears ha lamentat la situació d'"extrema gravetat" que es viu a Veneçuela a causa de la dictadura 'populista' de Nicolás Maduro i ha censurat que "el poble veneçolà estigui passant per una situació límit, en què s'ha arribat fins i tot a passar fam i a no poder ser intervingut quirúrgicament per falta de material sanitari".

En aquest sentit, Biel Company ha afirmat que "volem transmetre tot el nostre suport al poble de Veneçuela. Estam al vostre costat i no entenem que hi hagi qui no hi estigui". En aquest sentit, ha criticat que "hi hagi determinats partits d'esquerra, també amb presència a l'Arxipèlag, que simpatitzin amb Maduro". A més, el candidat del PP al Govern ha volgut obrir els braços "a tots els veneçolans que viuen a la nostra terra, perquè se sentin a casa".

El pare del líder opositor, que està refugiat a l'ambaixada espanyola després d'haver estat alliberat del seu arrest domiciliari per un grup de militars, s'ha mostrat molt satisfet de ser a Mallorca i de conèixer alguns dels prop de 5.000 compatriotes que viuen a l'illa. També ha expressat pena pel fet que tants de veneçolans se'n vagin del seu país per motius polítics.

Per la seva banda, Estaràs ha manifestat la importància que el seu candidat pugui ser la veu de Veneçuela al Parlament Europeu per promoure l'acció d'aquesta institució a favor de les llibertats en aquest país.

Palma, a Capital Europea de la Cultura

El candidat del PP a la batlia de Palma, Mateu Isern, ha assegurat aquest dissabte que si governa l'Ajuntament impulsarà un pacte entre els diferents agents socials i culturals de la ciutat per llançar la candidatura de Palma com a Capital Europea de la Cultura.

Segons el líder popular, durant la darrera legislatura el pacte d'esquerra ha tractat de "catalanitzar l'espectre cultural de la ciutat" en lloc de convertir Palma en un referent europeu de la cultura. Per això ha proposat cinc mesures per rellançar la vida cultural del municipi, entre les quals destaca la intenció de promoure un gran pacte a llarg termini per presentar candidatura per obtenir l'esmentada distinció europea.

També proposa recuperar els premis literaris de la ciutat en castellà i promoure una fundació mixta publicoprivada per promocionar la cultura a Palma. Així mateix, ha subratllat la necessitat que cada centre teatral del municipi disposi d'un projecte escènic diferenciat i de potenciar el concepte de Territori Miró.

Ha presentat les propostes en un acte en el qual se celebraven 20 anys de gestió municipal a Palma amb la participació dels exbatles Joan Fageda i Catalina Cirer, i el candidat a la presidència del Govern, Biel Company.

D'altra banda, Isern ha apuntat diverses mesures per incrementar la sostenibilitat de Palma, que inclouen polítiques transversals que volen aconseguir una "Palma verda", com l'aposta pel desenvolupament dels tres pulmons de la ciutat: el turó de Can Tàpera, Bellver i el parc de la Riera. També proposa fer més sostenible el parc mòbil municipal, millorar la depuració i apuntalar les polítiques de 'plàstic zero'.

Segons Isern, la ciutat ha registrat els darrers anys retrocessos en matèria de neteja, seguretat i habitatge. Ha promès recuperar la brigada exprés per fer reparacions urgents a la ciutat, reduir els terminis de tramitació de llicències i deixar d'obligar que els proveïdors de l'Ajuntament hagin d'utilitzar el català obligatòriament.

Fites dels batles del PP

Durant l'acte s'ha fet un repàs de les fites aconseguides pels diferents batles populars de la ciutat. En el cas de Fageda, s'ha destacat la seva aposta pels aparcaments públics, la millora en la qualitat de l'aigua i l'embelliment del centre històric a través del pla Mirall. De Cirer, s'ha exposat la construcció del parc de les Estacions, l'impuls dels casals de barri i la millora de la falca verda. Per la seva banda, Isern ha recordat que durant el seu mandat es va trobar un ajuntament amb deutes i amb la caixa buida.

"Palma era una ciutat deprimida, trista i esmorteïda", ha dit, i ha remarcat que la recuperació va ser possible activant econòmicament la ciutat amb l'impuls del comerç, les terrasses de bars i restaurants i els hotels boutique.

stats