Cap al 23-J
Política 12/07/2023

Irene Montero i el 'només sí és sí' es converteixen en el taló d'Aquil·les de Pedro Sánchez

La dreta la fa servir com a arma llancívola i ERC reivindica el llegat de la ministra d'Igualtat

4 min
La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ahir al Congrés.

Madrid / BarcelonaDes que ha començat la campanya electoral, no hi ha acte en què Alberto Núñez Feijóo no carregui contra el president espanyol, Pedro Sánchez, per haver avalat la llei del només sí és sí impulsada per la ministra d'Igualtat, Irene Montero. Li recorda els 117 agressors sexuals que s'han excarcerat i les més de 1.100 rebaixes de penes que hi ha hagut des que va entrar en vigor la norma. La ministra d'Igualtat no participa físicament en campanya, però és en boca de PP i Vox cada dia, i la llei de llibertat sexual s'ha convertit en l'autèntic taló d'Aquil·les del PSOE i de Sumar en campanya.

"Un error es corregeix, el masclisme no", va contestar Sánchez a Feijóo en el cara a cara de dilluns a la nit. El líder popular li havia posat sobre la taula un cop més les rebaixes de penes a agressors sexuals com un dels principals errors del govern de coalició. "És indignant que presumeixin de govern feminista, haurien de demanar disculpes", ha dit aquest mateix dimecres Feijóo en un acte a Múrcia. PP i Vox fa mesos que fan servir aquesta llei –corregida a través d'un pacte PP-PSOE–per carregar contra el govern de coalició i era evident que la crisi més profunda de l'executiu també centraria els seus atacs en campanya. L'últim moviment de Vox ha estat penjar una lona a Madrid on es pot llegir: "Sánchez ha posat centenars d'aquests monstres al carrer". Una frase que va acompanyada d'un home encaputxat que tapa la boca d'una dona.

Els socialistes eviten la qüestió sempre que poden, però també reivindiquen haver corregit "l'error" que va portar les rebaixes de penes. De les files socialistes, l'únic que no ha tingut problemes en posar-se al costat de la ministra d'Igualtat ha estat l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Però no només el PSOE està incòmode. També –especialment– ho està Sumar. La coalició sota la qual es presenta Podem, el partit d'on n'és la número dos Montero, no només no reivindica la llei del només sí és sí, sinó que intenta evitar que se'n parli. Als seus actes, on es posen en relleu nombroses lleis amb el segell d'Unides Podem com la reforma de l'avortament i la trans, no hi ha ni rastre de la de llibertat sexual. En privat, el partit reconeix que aquest tema resta. Sumar la va acabar excloent de les llistes després d'unes turbulentes negociacions.

El resultat més tangible de la seva absència ha estat que Sumar ha nomenat la seva pròpia portaveu de feminisme, Elizabeth Duval, i que quan se li ha preguntat per la llei en diverses entrevistes, Díaz ha deixat anar que "les coses s'haurien pogut fer millor". Sumar incorpora al seu programa electoral desenvolupar aquesta normativa, però evita fer cap menció a la qüestió penal, la principal causant de la polèmica.

El debat punitivista el va acabar perdent Podem. En una de les poques intervencions públiques a favor de la llei, aquest dimecres a Eldiario.es la mateixa Elisabeth Duval reclamava que s'anés més enllà de les penes i es focalitzés sobre els drets que les dones havien guanyat gràcies a la llei del només sí és sí. Dimarts, en canvi, Yolanda Díaz havia preferit no mencionar-la en un acte sobre feminisme al costat de Clara Serra, filòsofa, exdiputada de Podem i una de les veus més crítiques amb la norma d'Irene Montero dins de l'espai a l'esquerra del PSOE. La tesi de Sumar és parlar del feminisme integrador –"el feminisme del 99%"– que ha de superar "la guerra de sexes".

La mà estesa d'ERC a Montero

Mentre la dreta busca el desgast de PSOE i Sumar utilitzant la llei del només sí és sí, ERC ha trobat en el feminisme que defensa Sumar un nínxol electoral on intentar esgarrapar algun vot. Reivindiquen la figura de Montero més que els seus propis companys de files i fins i tot surten a defensar-la quan consideren que se l'ataca. Diverses dirigents republicanes ho han fet aquest mateix dimecres quan han interpretat que Díaz s'acosta a la idea sorgida de la boca de Pedro Sánchez segons la qual Montero incomoda els homes de 40 i 50 anys. "El feminisme que no incomoda no és feminisme", ha dit la número dos d'ERC per Barcelona, Teresa Jordà, mentre que la secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha acusat Sumar de "renunciar" al feminisme. També s'ha sumat a la crítica l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell: "El feminisme és clar que ha de ser de trinxera". Un feminisme que "es dirigeix al conjunt de la societat i implica els homes no és més moderat, sinó molt més radicalment transformador", responen des de Sumar.

Els republicans han sortit en més d'una ocasió en defensa de Montero i té certa transcendència el gest que s'ha conegut aquest dimecres: el Govern ha convidat aquest divendres la ministra d'Igualtat a participar en un acte sobre els avenços dels drets feministes en el qual també participaran la consellera d'Igualtat, Tània Verge, i la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja. Serà a les 16.30 hores al Palau Robert de Barcelona. La invitació procedeix del Govern, però a ningú se li escapa que el candidat d'ERC, Gabriel Rufián, fa dies que acusa Yolanda Díaz d'haver deixat Montero "en una cuneta".

stats