Política 10/03/2016

Podem intenta evitar que la crisi de Madrid s'estengui

Errejón acusa el PSOE de posar en marxa una "ofensiva" contra la formació enfrontant-lo a Iglesias i demana unitat al partit

Ferran Casas
2 min
Pablo Iglesias, al costat d'Íñigo Errejón, aquest dimecres al Congrés.

MadridLa crisi interna de Podem a Madrid, que s'ha cobrat la dimissió dels nou membres de la direcció afins a Íñigo Errejón en l'intent de forçar també la sortida dels partidaris de Pablo Iglesias, amenaça de desestabilitzar la formació a les portes d'una negociació decisiva amb el PSOE que, si fracassa, pot acabar en repetició d'eleccions. Les tensions entre Errejón i Iglesias per l'estratègia política a seguir –el primer és més partidari d'esgotar les vies d'acord amb el PSOE– es van fer evidents ja en els dies previs al debat d'investidura. Els dirigents de Podem intenten que la crisi no vagi a més. Ho ha fet el català Albano Dante Fachin, però també els líders estatals.

El mateix Errejón ha enviat una carta a la militància en què acusa el PSOE d'haver generat a través dels mitjans aquesta situació per desgastar-los. El portaveu de l'esquerra alternativa al Congrés acusa "l'aparell" socialista de "l'atac", que és "una ofensiva en marxa" que revela que els socialistes estan "necessitats d'alguna cosa amb la qual tapar el seu gir cap al PP arrossegats pel pacte amb Albert Rivera".

Errejón explica que dimecres es va reunir amb Iglesias per analitzar com "sortir del pas de l'atac" i es compromet a "frenar-lo" en una crida a la unitat interna. Segons ell, "alguna cosa ha fet bé Podem" si rep atacs tan forts. Pel que fa a la crisi de Madrid, admet que ha estat "duríssim per a tothom" i denúncia l'intent d'alguns mitjans de comunicació de "traçar una frontera fictícia entre 'moderats' i 'radicals'" a Podem, "un 'culebrot' que no es correspon amb la realitat". El número dos del partit afirma que "traslladar un problema de Madrid a l'Estat és òbviament una arma que voldran llançar i amplificar per evitar parlar de com el PSOE va cap a la gran coalició de la mà de Rivera".

"Només hi ha un Podem, el que té clar que les polítiques de retallades i austeritat han de ser coses del passat, el que va néixer per construir poble, recuperar la sobirania i guanyar Espanya per la seva gent", afirma. Errejón demana que els dirigents siguin "extraordinàriament cauts" i no portin al consell ciutadà de la formació els problemes d'un territori, "per més que sigui Madrid".

Al seu torn, el secretari d'organització, Sergio Pascual, ha negat en declaracions a Onda Cero qualsevol "fractura" i ha indicat que "l'onada de titulars" sobre la situació interna de la formació acabarà passant. I Juan Carlos Monedero, fundador del partit però ara apartat de la primera línia, ha negat "friccions" entre Iglesias i Errejón i ha afirmat que tot plegat és fruit d'una "guerra bruta".

Més enllà de les discussions la direcció estatal de Podem ha afirmat que la dimissió dels afins a Errejón en l'intent de fer caure el líder regional del partit, Luis Alegre, del sector Iglesias, quedarà en no res. Se l'ha ratificat en el càrrec i no es preveu cap "procés intern".

stats