Política 08/05/2021

Les Illes Balears, lluny de l'ona expansiva de les eleccions a Madrid

Mentre que els partits d'esquerres destaquen el paper que hi ha jugat Más Madrid, el PP apel·la a un nou estat d'ànim i Cs tracta de minimitzar l'impacte d'una derrota contundent

5 min
Sala de plens del Parlament de les Illes Balears.

PalmaNo hi ha lloc de l’Estat on les eleccions de Madrid i la victòria aclaparadora de la popular Isabel Díaz Ayuso no s’hagin fet sentir. Ara bé, més enllà del ressò dels dies immediats, cal analitzar quines conseqüències es poden extrapolar a les Illes Balears, amb la gran distància sociocultural, política i econòmica que separa ambdues comunitats. “Hi haurà inèrcies que hi influiran, perquè han estat unes eleccions molt mediatitzades i s’ha donat la imatge que ha estat un primer round, però l’electorat a les Balears és bastant diferent”, explica el politòleg Eli Gallardo, que considera que no hi haurà gaires conseqüències més per als partits illencs. Gallardo destaca que Francina Armengol té per endavant “dos anys per recuperar el terreny perdut”, malgrat que la presidenta del Govern es troba ara “en el moment més baix, prenent mesures impopulars i aguantant la pressió dels lobbies afectats per les restriccions”.

Això sí, Ciutadans és l’únic partit que sí que es pot veure arrossegat per una tendència que va més enllà dels comicis madrilenys i que es remunta al fracàs a les eleccions generals i després a les de Catalunya. “Des de la foto de Rivera i Sánchez, que havien de pactar i al final no ho varen fer, els quadres de Cs estan caient i hi ha aquesta tendència a la baixa”, apunta Gallardo.

El PP

Defensa del model madrileny i canvi d’estat d’ànim

El Partit Popular balear ha aprofitat la victòria d’Ayuso per atacar una vegada més la gestió de la pandèmia que fa el Govern de Francina Armengol. “A Madrid hi ha hagut un equilibri excel·lent entre economia i salut, i la part sanitària ha estat ben plantejada”, diu el portaveu adjunt del PP en el Parlament, Toni Costa, que reconeix que “el model Ayuso no té per què funcionar necessàriament a tot Espanya”.

Segons Costa, aquest triomf implica “un efecte evident d’estat d’ànim i d’impacte positiu” per als populars. “Els ciutadans veuen que hi ha una alternativa a Sánchez, i també al Govern Armengol, de gestió econòmica i sanitària”, afegeix. Quant als elements exportables del model madrileny cap a les Balears, Costa apunta al de “llibertat econòmica i impostos baixos”, i a la voluntat del PP de concentrar el vot de centredreta i absorbir Ciutadans.

El PSIB

Els socialistes marquen les diferències i critiquen la crispació

Pel que fa al PSIB, la portaveu del grup parlamentari, Pilar Costa, destaca en primer lloc que “la situació a les Balears és diferent”. “Tenim estabilitat en el Govern i un clima de pau social”, apunta. “La simplificació de missatges que ha representat el PP a escala estatal, amb els toros, la cervesa i la missa, ni tan sols la veig al PP de les Balears”, afegeix Costa, que considera “perillosa” la pinça dels populars amb Vox.

La diputada socialista creu que la crispació de la campanya ha simplificat massa els missatges dels partits i no ha permès “conèixer ni tan sols les propostes”. Pel que fa al model de gestió d’Ayuso, Costa contraposa les actuacions per aconseguir vots amb el fet de “salvar vides i l’economia”. “El percentatge de mortalitat a Madrid quadruplica el de les Balears”, afirma, a més de considerar que “les restriccions són proporcionades” a l’Arxipèlag.

Ciutadans

Les especificitats de les Illes no permeten extrapolar resultats

Segons la coordinadora de Cs, Patricia Guasp, les especificitats de les Balears, “amb partits regionalistes i sobiranistes”, no permeten “extrapolar els resultats de Madrid”. “Tenim més partits i el tema de la llengua. No hi té res a veure”. Quant a la desaparició del partit taronja de l’Assemblea madrilenya, després de la caiguda a les eleccions generals i catalanes, Guasp admet que “és evident que hi ha una tendència” i assenyala que ara “cal reflexionar”.

Pel que fa a la situació del partit a les Illes, la coordinadora apel·la “al seny”. Cal recordar que els diputats Marc Pérez-Ribas, Jesús Méndez i Maxo Benalal –la formació els ha obert un expedient informatiu a tots tres– varen registrar dijous en el Parlament de manera unilateral un escrit perquè Guasp deixàs de ser portaveu del grup parlamentari. “No és el moment de fer mal al partit”, assegura, a més d’explicar que els tres implicats “han incomplert el reglament intern de Cs, que diu que el portaveu és una decisió del partit”.

MÉS per Mallorca

Molt a analitzar del ‘sorpasso’ de Más Madrid al PSOE

Des de MÉS per Mallorca es destaca que l’esquerra no ha fracassat a Madrid, sinó només els socialistes. “No podem extrapolar els resultats d’aquestes eleccions, però compartim un lligam ecologista amb Equo, que està integrat dins Más Madrid”, explica el diputat ecosobiranista Josep Ferrà, que destaca “l’arrelament territorial” d’aquesta formació. “Ells veuen que una estratègia és arribar a acords amb formacions existents, però no poden acceptar el dret d’autodeterminació. Aquesta discrepància és important”, afegeix.

Ferrà no nega l’interès d’aquestes eleccions “fora de Madrid”, perquè Ayuso va decidir fer “una batalla campal” i “Pedro Sánchez la va acceptar com a rival”. Però també pensa que els resultats no tenen per què afectar les Balears. “Si ara hi ha una consigna del PP a escala estatal, haurem d’estar pendents de les inèrcies”, comenta, a banda de qüestionar “si la derrota afectarà el PSOE a escala estatal i de passada el PSIB”. A més, assenyala que l’enfonsament de Cs també es traslladarà a les Illes. “Si hi hagués unes altres eleccions autonòmiques, desapareixeria”, remarca.

A Més per Menorca també es veu amb esperança el paper que ha tingut Más Madrid. “Veig molt interessant aquest fenomen”, comenta el diputat menorquí Josep Castells. “És un projecte que prové de l’esquerra no dogmàtica i és una oferta política bastant semblant a la nostra”, afegeix.

Podem

Una transició complicada després de l’adeu de Pablo Iglesias

En el cas de Podem, la partida de Pablo Iglesias després que les forces d’esquerres no hagin pogut superar Ayuso sí que impacta de ple tant a les Balears com a la resta de territoris de l’Estat. “Els partits d’àmbit estatal són formacions de marca, i la marca dona un sòl i un sostre als territoris”, diu el portaveu de Podem al Parlament, Alejandro López. “Quan el líder se’n va, hi ha una transició molt difícil i s’ha de tenir el cap molt fred”, continua. Així mateix, López destaca la “bona valoració” que té una figura com Yolanda Díaz. “Ara cal una persona per reconstruir el partit i un cap de cartell com Díaz”, afegeix.

El diputat morat subratlla que el sistema de funcionament a les Balears és amb “lideratges corals” i que mantenen “el suport electoral”, fins i tot “amb la caiguda del 2019”.

El Pi

La importància de relativitzar les caigudes

El president d’El Pi, Toni Amengual, relativitza el fracàs dels socialistes i recorda que “fa dos mesos enterràvem el PP perquè Vox li havia fet el sorpasso”. “Ens crida l’atenció que un partit de marc autonòmic [Más Madrid] hagi tingut un gran resultat, ja que la campanya s’havia polaritzat molt entre formacions estatals”, continua. “Si analitzam què han fet per aconseguir aquests vots, hi ha coses que ens poden servir de model”, sentencia Amengual.

stats