Política 21/06/2016

Iglesias proposarà al PSOE formar un govern de coalició a l'agost sense resoldre la qüestió catalana

Units Podem aposta per desvincular el referèndum de les negociacions i que es tracti "en paral·lel"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Iglesias aquest dimarts a l'aeroport de Bilbao. Avui fa l'únic míting a Euskadi, on aspira a ser primera força el 26-J. L'acte és a Vitoria.

VitoriaUnits Podem proposarà un altre cop al PSOE desvincular la qüestió catalana de qualsevol negociació per la formació de govern a l'Estat, fins i tot si és segona força el 26-J. Segons fonts de la direcció del partit de Pablo Iglesias, l'objectiu és crear una taula "en paral·lel" a les negociacions perquè no interfereixi per arribar un acord. La prioritat de la formació morada és que hi hagi un govern de coalició a l'agost. Si llavors encara no s'ha arribat a una entesa sobre la qüestió catalana, veuen amb bons ulls que no es converteixi en un escull. Per això aposta per desvincular el referèndum de la les negociacions.

Amb tot, les mateixes fonts mantenen que "no renuncien al referèndum" però que en cap cas és una "línia vermella". La proposta d'Units Podem no és nova. Si bé sí que ho són els tempos. Pablo Iglesias ja va proposar en el seu moment desvincular el tema català de les negociacions. No volia que en cap cas el referèndum es convertís en una excusa per a Pedro Sánchez. La direcció del partit creu que el PSOE brandarà dos grans arguments per no dialogar. Un, que en el seu moment Iglesias ja els va dir que no. I dos, que Units Podem vol "trencar Espanya".

Quina encapçalaria aquest espai de diàleg "paral·lel" a les negociacions per formar govern? Iglesias ja va proposar al líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i al del PSC, Miquel Iceta, perquè s'entenguessin i arribessin a un acord. Units Podem creu que qui ha de parlar sobre aquest tema han de ser sempre els catalans.

Iglesias i el referèndum: què diu ara i què deia fa mig any

La proposta d'una comissió al Congrés cobra força

Si el PSOE és posa inflexible amb el referèndum, Units Podem aposta per crear un "espai de negociació" que inclogui tots els partits catalans i que busqui resoldre l'encaix de Catalunya dins d'Espanya. Es tracta d'una fórmula similar a la a principis de juny va proposar el candidat de CDC, Francesc Homs. El líder convergent va proposar llavors la creació d'una comissió al Congrés sobre el conflicte amb Catalunya. Homs va assegurar que les conclusions haurien d'estar plantejades a finals del 2016. La proposta era similar a la presentada pels socialistes fa dos any.

stats