Política
Política 11/11/2022

Miquel Iceta, sobre la reforma del delicte de sedició: "El progrés d'Espanya no pot esperar el PP"

La presidenta del Govern s'ha mostrat "d'acord amb el plantejament de Pedro Sánchez" i ha afirmat que l'anunci "és un fet necessari"

2 min
El ministre de Cultura, Miquel Iceta, aquest divendres a Palma

Palma"El progrés d'Espanya no pot esperar el PP". Així ho ha afirmat el ministre de Cultura i Esports –i president del PSC–, Miquel Iceta, després de l'anunci que va fer aquest dijous el cap de l'Executiu estatal, Pedro Sánchez, quant a la reforma del Codi Penal per substituir el delicte de sedició per un de desordres públics agreujats, amb menors penes de presó. "Sánchez està compromès amb la política del retrobament, sabia que es faria perquè havia donat la seva paraula en el debat d'investidura", ha destacat Iceta.

El ministre s'ha reunit amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, la qual ha subscrit les paraules d'Iceta. "Estic d'acord amb el plantejament de Sánchez, és un fet necessari", ha insistit la cap de l'Executiu illenc. El president del PSC ha relatat que l'anunci "el va emocionar". Iceta era diputat en el Parlament de Catalunya durant l'etapa més convulsa del Procés independentista, que va culminar amb el referèndum del 2017.

"Vam heretar una situació molt degradada en les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya", ha incidit el ministre. "La reforma pot contribuir a resoldre un problema que va enverinar les relacions", ha afegit. A més, ha criticat el PP pel fet que Sánchez va donar suport al llavors partit que governava a l'Estat per aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya, cosa que va suposar la destitució del govern de la Generalitat, "i és una llàstima que en aquest cas no hi hagi una justa correspondència per part de l'oposició".

Els partits de la dreta han criticat l'anunci fet per Sánchez, però també ho ha fet l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. "No desjudicialitzaria res", afirma l'expresident, qui no veu "un benefici polític" en la substitució del delicte de sedició. "Estan en contra Puigdemont i el PP, no fa falta afegir res més", ha subratllat Iceta.

Demanat per si la renúncia del principal partit de l'oposició a negociar la renovació del CGPJ –l'òrgan de govern dels jutges– ha accelerat l'anunci de la reforma del Codi Penal, el ministre ha qualificat "d'indigna, antidemocràtica i anticonstitucional" l'actitud del PP. "Els partits que es dediquen a donar lliçons de constitucionalitat haurien de predicar amb l'exemple, la Constitució s'ha de complir sencera", ha criticat.

stats