Política 14/07/2023

Correus a contrarellotge: 1,6 milions de vots per entregar en cinc dies

La Junta Electoral denega l'ampliació dels terminis perquè confia que tots els vots arribaran abans del 19 de juliol

4 min
Un treballador de Correus diposita el vot per correu en un col·legi
a les passades eleccions municipals.

BarcelonaCom més s'acosten les eleccions del 23 de juliol, més fàcil és trobar-se un carter enfilant les escales de qualsevol finca per entregar la documentació per votar per correu a algun veí. Però els més de dos milions i mig de sol·licituds (en concret, 2.622.808) al conjunt de l'Estat amenacen amb col·lapsar el sistema i els electors temen no rebre la documentació a temps. Alguns han arribat al punt de posposar les vacances per poder exercir el dret de vot, com l'arquitecta i exregidora de Barcelona Itziar González. "No em dona la gana no votar", diu. En canvi, el periodista de Catalunya Ràdio Lluís Freixes va rebre la documentació equivocada i va estar a punt de votar per un altre.

Les emissions de vots s'han multiplicat respecte a anys anteriors i, lògicament, també els errors. Els treballadors també estan sobrepassats, expliquen fonts de Comissions Obreres (CCOO). Sobretot a Barcelona, on un recurs a la presentació de les candidatures va retardar el repartiment de la documentació una setmana. "El 30% de la plantilla ha decidit canviar les vacances per les eleccions", explica Juani Cerezo, secretària del sindicat a Barcelona. A més, s'han fet 19.000 contractes més de reforç i s'obriran les oficines els dos caps de setmana vinents. Al conjunt de Catalunya, sumant-hi les sol·licituds presencials i les telemàtiques, s'han demanat 276.349 vots per correu, 228.057 dels quals a Barcelona, segons les dades de l'empresa pública. La resta són 16.537 a Girona, 13.498 a Lleida i 18.227 a Tarragona. Es tracta de xifres rècord de vot per correu a l'Estat i a Catalunya, només comparables a les eleccions del febrer del 2021, en plena onada de coronavirus. Segons dades del sindicat, encara falten 1,6 milions de sobres amb el vot per entregar als sol·licitants i cinc dies perquè s'acabi el termini. La Junta Electoral Central ja ha desestimat ampliar-lo –a petició del PP– perquè considera que les mesures adoptades per Correus i per l'Oficina del Cens Electoral garanteixen que s'hi arribi a temps.

No serà així per a tothom i ja comencen a multiplicar-se els casos de persones que no han rebut la documentació a casa abans d'anar-se'n de vacances.

González se n'anava a Formentera aquest divendres amb la idea d’estar-s’hi fins al 27. Se n'anava, en passat, perquè de moment ja ha canviat el vol. Va demanar el vot a l’oficina de Correus el 6 de juliol i llavors li van dir que a principis de la setmana que ve rebria la carta a casa. Però, de moment, encara no l'ha rebut. L'explicació que li van donar a Correus no la va convèncer. "M’explicaven que un partit havia impugnat alguna cosa a Catalunya i que això ho estava endarrerint tot. No quadrava gaire res". També la van informar que hi ha un aplicatiu on pot veure l’estat de la carta, que avui encara constava com a no enviada. "Jo votaré segur", assegura. Quan va sentir que hi hauria oficines obertes diumenge per poder solucionar el desbordament de peticions va decidir que endarreriria el vol. "Si diumenge no tinc el vot, tornaré a endarrerir la sortida", assegura: "No em vull sentir còmplice indirecta de segons quins resultats".

Com l'exregidora, Sergi Flotats, un comptable de projectes audiovisuals que viu a Madrid, està patint perquè el vot li arribi abans d'anar-se'n de vacances, dimarts vinent. "Si no, no podré votar", lamenta. "El vot per correu funciona bé quan vius fora de la teva ciutat, però a l'estiu es complica –explica–. Si la persona marxa de vacances molts dies abans d'hora no pot votar per correu". Entre la por que et toqui ser membre d'una mesa electoral i després els dubtes de si t'arribarà el vot a temps, "aquestes eleccions enmig de l'estiu estan envoltades d'incertesa". A l'Eulàlia li ha passat. Va demanar el vot per correu el 12 de juliol i ja la van avisar que probablement no el rebria abans de la setmana que ve, tot i que ella se n'anava ja el cap de setmana. "He anat aquest divendres a l'oficina central de Correus a Girona i hi havia gent fent cua que feia un mes que esperava", lamenta.

El vot d'una altra persona

Més estrany és el cas de Lluís Freixes. "Em van donar la documentació d'una altra persona", un tal José, veí de Ciutat Vella. Sense adonar-se'n, va seleccionar la papereta que li interessava, la va ficar al sobre, la va tancar i va marcar amb bolígraf tres senadors. Però quan va anar a entregar el sobre a Correus es va adonar que les seves dades no eren les correctes. El treballador de Correus va trobar els papers que li pertocaven i va tornar a votar. Però no va pensar a reutilitzar les paperetes del José, de manera que va marcar el full del Senat dues vegades i la del Congrés, després que el funcionari la tragués del sobre tancat, va tornar a la pila, però “rebregada”. "Crec que quan donin el vot a l'altra persona li hauran d'explicar què ha passat", lamenta.

Malgrat aquests casos, no tothom ha tingut problemes. La Lola Andreu no n'ha tingut cap i era el primer cop que votava per correu. A l'oficina no hi havia cua i al cap d'uns dies va arribar una cartera amb moto per portar-li el vot. "Anirem a votar quan obrin l'oficina, a les 8 del matí", diu. L'Edu, de Barcelona, va haver d'esperar una setmana, però finalment ha rebut el vot a casa aquest divendres. Ell ja ha votat, però encara no ho ha fet la parella, l'Èlia, que va fer la sol·licitud el mateix dia. Dijous que ve, tant si ha pogut votar com si no, agafaran l'avió per anar de vacances.

Correus no informa oficialment de quants vots encara queden per repartir i això ja ha fet que el PP hagi començat a qüestionar la seva tasca. El candidat popular, Alberto Núñez Feijóo, fa tres dies que critica la falta de diligència a l'hora d'entregar els vots, però més directa va ser aquest dijous la número 2 del PP, Cuca Gamarra, quan va insinuar una possible tupinada: "No hem d'oblidar la relació directa del director de Correus amb Pedro Sánchez".

stats