Política 22/04/2016

El jutge de Gürtel processa l'exconseller valencià del PP Juan Cotino i 23 persones més per la visita del Papa

El també expresident de les Corts Valencianes va ser un dels membres del govern de Francisco Camps que van estar pendents del muntatge de la visita de Benet XVI el 2006

Europa Press
2 min
Juan Cotino ha contestat les preguntes dels periodistes a la sortida de l'Audiència Nacional. / J.J. GUILLÉN / EFE

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha proposat portar a judici un total de 24 acusats, entre els quals es troba l'expresident de les Corts Valencianes i exconseller del PP Juan Cotino, per delictes d'associació il·lícita, prevaricació, blanqueig de capitals i delicte contra la Hisenda pública en la contractació de les pantalles i megafonia a una societat pantalla de la trama Gürtel amb motiu de la visita del papa Benet XVI a València l'any 2006.

Juan Cotino, segons va assenyalar durant la instrucció del cas, era el membre del govern valencià presidit per Francisco Camps que va estar més pendent de tot el muntatge de la visita del Papa. De fet, aquest testimoni va assenyalar al jutge que Cotino era qui "tallava el bacallà" i prenia totes les decisions respecte als preparatius de la visita de Benet XVI.

El magistrat ha dictat una interlocutòria en la qual transforma les actuacions en procediment abreujat, un tràmit que equival al processament, contra nou persones jurídiques i 24 de físiques, entre elles l'exdirector de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) Pedro Garcia Gimeno, diversos alts càrrecs de la televisió pública, diversos alts càrrecs de la cadena, així com empresaris del denominat 'grup Correa' com el seus capitosts, Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez i Jose Ramón Blanco Balín.

A més, el jutge ha incoat una peça separada per ampliar la recerca sobre les operacions realitzades i els possibles delictes comesos en les contractacions de la 'Fundació de la Comunitat Valenciana V Trobada Mundial de les Famílies'. Al seu judici, la Gürtel va aprofitar la visita del pontífex per aconseguir l'adjudicació il·lícita de contractes públics, apoderant-se de fons públics per al seu enriquiment personal.

Els fets investigats estan relacionats amb la contractació de lloguer de pantalles, manteniment i megafonia. Els investigats van decidir que el cost d'aquest subministrament, que van fixar en set milions d'euros, l'assumiria l'ens públic RTVV, que al seu torn l'adjudicaria a través de Teconsa, empresa pantalla del grup Correa que es va quedar amb part d'aquest diners.

stats