Governabilitat

La Guàrdia Civil no troba indicis de delicte en l'actuació de la dona de Sánchez

El cos policial diu al jutge que no veu tràfic d'influències en el rescat d'Air Europa ni en les ajudes de l'empresa pública Red.es

ARA
2 min
Imatge de Pedro Sánchez i Begoña Gómez.

BarcelonaQuan Manos Limpias va denunciar la dona de Pedro Sánchez, Begoña Gómez, per tràfic d'influències, va admetre que es basava en notícies que podien ser falses. L'Audiència Nacional va obrir igualment una investigació i la notícia va ser l'inici d'una tempesta política sense precedents arran de la qual el president espanyol va deixar la seva continuïtat en l'aire durant cinc dies i que ara, gairebé un mes després, ha provocat un conflicte diplomàtic entre Espanya i l'Argentina. Tot plegat, però, sense que de moment s'hagi trobat cap indici de fet delictiu en l'actuació de Gómez, segons constata la Guàrdia Civil en un informe remès al jutge Juan Carlos Peinado al qual ha tingut accés El País.

El diari del grup Prisa publica que la Unitat Central Operativa (UCO) del cos policial conclou que la dona de Sánchez no hauria tingut cap influència en cap de les dues operacions sota la lupa: el rescat d'Air Europa per part del govern espanyol en plena pandèmia per 450 milions d'euros i les ajudes de l'empresa pública Red.es, que llavors depenia del ministeri d'Economia –ara depèn del de Transformació Digital–, a Innova Next, propietat de Juan Carlos Barrabés, un professor de la càtedra de la Universitat Complutense que codirigia Gómez.

Pel que fa al rescat de l'aerolínia, segons fonts amb accés a l'informe citades per El País, la UCO assenyala que l'únic element que pot vincular la parella del president espanyol amb Globalia (grup propietari d'Air Europa) és el fet que coincidís amb el directiu Javier Hidalgo en dos esdeveniments el 2020 en els quals participava Wakalua, una filial de la corporació empresarial. "No es té constància que aquestes fites [...] poguessin estar vinculades a la decisió ministerial del rescat a Air Europa", conclou la Guàrdia Civil.

El mateix passaria amb els lots d'ajudes convocats per Red.es, dos dels quals es van adjudicar a una empresa de Barrabés. L'informe fa constar que, de les 32 cartes de recomanació aportades al concurs públic, una estava firmada per Begoña Gómez, però també que no s'han trobat vincles entre ella i les persones que van qualificar les ofertes presentades. També es destaca que Barrabés ha rebut fins a 28 contractes de l'administració els últims anys i que un d'ells és de l'Ajuntament de Madrid, on governa el PP.

En últim terme, segons el diari, la Guàrdia Civil també ressenya que Gómez no ha rebut cap subvenció pública, tal com es desprèn de la Base de Dades Nacional de Subvencions.

stats