Política 06/06/2024

El Govern traurà a consulta prèvia la nova Llei d'ordenació del territori la setmana vinent

La reforma legislativa podria comportar que els consells insulars deixin de tenir certa tutela sobre els ajuntaments en les autoritzacions de nous habitatges en rústic

ARA Balears
2 min
La consellera d'Habitatge, Marta Vidal, durant la seva compareixença al Parlament aquest dimecres.

PalmaEl Govern obrirà el procés de consulta pública prèvia de la nova Llei d'ordenació del territori durant aquesta setmana o la pròxima, a la "recerca de consensos" per acordar la nova normativa. Així ho ha anunciat la consellera d'Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, durant la seva compareixença a la Comissió d'Ordenació Territorial, Habitatge, Mobilitat, Mar i Cicle de l'Aigua, que ha tingut lloc aquest dimecres. Segons ha recollit Europa Press, algunes de les modificacions que podria comportar aquesta reforma legislativa podria ser que els consells insulars deixin de tenir certa tutela sobre els ajuntaments en les autoritzacions de nous habitatges en rústic.

De la mateixa manera, ha mencionat la possibilitat de modificar les declaracions d'interès general perquè tenen "una part de discrecionalitat perillosa", per aquest motiu ha defensat que aquesta figura estigui "més reglada".

Vidal també ha indicat que tot i que en un principi es volia modificar aquesta legislació juntament amb la Llei d'Urbanisme de les Balears (LUIB), a causa de la "intensitat" d'aquesta segona llei s'ha decidit separar aquests dos tràmits legislatius. En aquesta línia, ha al·legat que la fase de consulta prèvia de la LUIB s'ha perllongat durant dos mesos perquè els grups parlamentaris i diferents entitats poguessin fer les seves aportacions. En aquest període s'han recollit un total de 24 al·legacions.

D'altra banda, la consellera ha assenyalat que l'actual sistema dual de redacció dels plans d'ordenació urbana "no funciona" perquè fa "més complexa" la modificació dels plans. Així, ha explicat que el Col·legi d'Arquitectes ha proposat eliminar aquesta dualitat entre plans generals i plans detallats, però mantenir-la de caràcter voluntari per a aquells municipis que així ho prefereixin.

Així mateix, ha parlat de potenciar la figura dels sòls urbanitzables directament ordenats i ha incidit en el fet que la gestió és important per evitar l'especulació amb el sòl. Quant a la disciplina urbanística, la Conselleria s'enfocarà a potenciar el restabliment i la seguretat jurídica, i ha demanat que els consells destinin recursos per assessorar aquells que hagin incomplert la normativa urbanística i puguin saber si la seva actuació és o no és legalitzable.

Per a l'atorgament de llicències, ha apuntat que els actuals són "extensos" i que mentre que hi ha obres que requereixen aquesta extensió, n'hi haurà d'altres que no, fet que preveu agilitzar aquest procediment. Finalment, Vidal ha defensat la necessitat d'ajuntar en una sola normativa tots els decrets llei d'aquesta matèria, ja que considera que en dificulten molt l'aplicació.

stats