Fiscalitat
Política 28/07/2023

El Govern reclama a Aena que no incrementi les taxes aeroportuàries a les Balears

L'Executiu descarta per ara ampliar les bonificacions de l'impost de successions i donacions

2 min
L'aeroport de Palma.

PalmaEl Govern ha reclamat a Aena que no augmenti les taxes aeroportuàries o que, en cas de fer-ho, les Balears en siguin una excepció i no les apliqui a les Illes. "El Govern és poc partidari d'un increment de tributs, siguin taxes, impostos o contribucions especials", ha dit el portaveu de l'Executiu i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern. "No veim amb bons ulls un increment de taxes aeroportuàries a les Balears i demanam que, si augmenten, les Illes en siguin una excepció, perquè aquí és una necessitat agafar el transport aeri", ha dit, a més de remarcar que aquestes taxes "les pagaran els ciutadans".

Cal recordar que Aena planteja un increment del 4,1% de les taxes aeroportuàries per al 2024, un augment que es reflectirà en els preus dels bitllets de les companyies aèries. Ara bé, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) encara ha d'analitzar aquesta mesura, la qual ha de tenir el vistiplau del Consell de Ministres. En cas de tirar endavant, es començaria a aplicar a partir de l'1 de gener.

L'impost de successions i donacions no s'ampliarà, de moment

D'altra banda, Costa també ha fet referència a les peticions de Vox perquè ampliï les mesures del Decret 4/2023 i bonifiqui completament l'impost de successions i donacions –ara no paguen aquest impost les herències entre pares i fills, cònjuges i padrins i nets. "El Govern ha de definir fins on es pot arribar a l'impost de successions i donacions i avui dia podem arribar fins aquí. Potser en el futur es pot anar més lluny, i no tan sols pel que fa a l'impost de successions", ha comentat el portaveu de l'Executiu, i ha recordat que la reforma fiscal que vol tirar endavant també inclou l'IRPF.

Costa ha assenyalat que, durant la tramitació del decret com a projecte de llei, els grups parlamentaris podran proposar i negociar esmenes, i que es valoraran les aportacions de tots els partits.

stats