Política 22/02/2022

El Govern demanarà a l'Estat fons covid o transitoris mentre no arribi la reforma del finançament

El diputat de Ciutadans, Juan Manuel Gómez, ha reclamat a Armengol que porti "fets i no paraules"

Miquel Crespí
1 min
El conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, i la presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaAquest divendres tindrà lloc la Conferència de Presidents a l'illa de La Palma, que reunirà tots els líders autonòmics i el president del govern estatal, Pedro Sánchez. Allà es tractarà un ordre del dia fixat, amb la pandèmia com a protagonista. Així i tot, un dels temes que no es debatran serà la reforma del sistema de finançament autonòmic. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assenyalat que aquesta reforma "encara està verda", però el Govern plantejarà o bé un fons covid o bé un fons transitori "fins que no hi hagi la reforma", ja que les Balears "estan infrafinançades".

"Ens preocupa que no es debati perquè és necessària per reconèixer i fixar la població flotant", ha afirmat el diputat de Ciutadans Juan Manuel Gómez. "Esperem que porti compromisos i fets, i no només intencions i paraules", ha explicat en la seva pregunta a la presidenta del Govern en la sessió de control al Parlament. "Les Balears estan actuant de forma impecable en els plantejaments d'aquesta reforma", ha contestat Armengol.

D'altra banda, també es debatrà sobre els fons europeus, i la presidenta del Govern aquest dimarts ha afirmat que "farem un esment a la flexibilitat dels fons, i a agilitzar-ne el repartiment per la caiguda del PIB". Aquestes peticions es produeixen després de l'aprovació d'un decret de llei turístic que pretén finançar-se, en gran manera, a través d'aquests fons europeus.

Amb tot, Armengol ha destacat el paper que juguen aquestes Conferències de Presidents. "S'han de valorar, hi ha una necessitat de cogovernança, de responsabilitat plural, i veure que és possible que les comunitats tractin temes d'estat".

stats