Política 17/03/2021

El Govern injectarà 2,4 milions d'euros en el sector primari de les Balears per afrontar la pandèmia

La Conselleria d'Agricultura destinarà 850.000 euros a la compra de productes agrícoles

Ara Balears
3 min
Una explotació agrícola

PalmaEl Govern injectarà enguany 2,4 milions d'euros perquè el sector primari de les Balears afronti aquest segon any de la pandèmia de coronavirus. Per això, la Conselleria d'Agricultura i Consum ha posat en marxa el II Pla de Xoc per mantenir la producció pròpia de les Illes i els preus de mercat, segons ha informat l'agència Efe. El pla està format per sis línies d'ajudes per al sector. Hi haurà 1,3 milions d'euros per a la producció d'aliments i la comercialització, 850.000 euros per a la compra de productes per part de l'administració autonòmica i altres 300.000 per a operacions de liquiditat. La consellera d'Agricultura, Mae de la Concha, i el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, han presentat aquest dimecres la iniciativa.

"L'objectiu", ha subratllat la consellera, és que "no tanqui ni una empresa" de les Balears, i inclús que "creixin", una vegada que hagi començat el procés massiu de vacunació contra el covid-19, que farà possible la reactivació del turisme i la restauració, principals clients de la producció agrícola balear. De la Concha ha fet una crida als ciutadans perquè consumeixin producte local, perquè "ens jugam" la pervivència de les explotacions de les Illes, així com el paisatge i la cultura de l'Arxipèlag. "Com a consumidors tenim un gran poder per decantar la balança cap a un futur millor per a tot el sector primari de les Balears", ha afegit. La concessió de les ajudes es farà del 1r de gener al 30 de setembre.

Segons ha explicat la Conselleria mitjançant un comunicat, el primer pla de xoc es va posar en marxa l'any 2020. "Va tenir bons resultats. Es va duplicar el consum de xot i de porcella local respecte d'anys anteriors", ha remarcat de la Concha. El nou pla inclou actuacions per al sector de la pesca, el ramader, el lacti, el de l'oli, el del vi i l'hortofructícola. "El pla es posarà en marxa de manera immediata perquè les línies ja es varen convocar l'any passat i es tracta de reeditar-les", ha comentat Fernández. "Són unes mesures dirigides a donar suport a la renda dels agricultors i ramaders, mantenir preus i el funcionament de la cadena alimentària", ha continuat. 

Ajudes per sectors

Per sectors, el pla preveu en el cas del ramader 350.000 euros per als productors d’oví, caprí i porcí. Es donarà suport a la comercialització per sostenir els preus, i també hi haurà ajudes al transport, emmagatzematge i congelació de carn. Quant al sector lacti, es preveuen 450.000 euros per a comercialització, emmagatzematge de llet i sosteniment de preus.

Pel que fa al sector de l’oli, es posarà en marxa una línia amb un pressupost de 120 mil euros per a la comercialització d’oli DOP Oli de Mallorca i de la IGP Oli d’Eivissa, mesura que servirà per reduir-ne l'estoc. En el sector del vi s’activaran ajudes per afavorir la collita en verd amb la finalitat de reduir la producció davant les perspectives de comercialització, i de llevar pressió al mercat per evitar que caiguin els preus. Aquesta partida tindrà un pressupost de 400 mil euros.

D’altra banda, la línia de suport a la liquiditat de les explotacions, embarcacions pesqueres i petites indústries agroalimentàries tindrà un pressupost de 300.000 euros en total, i està previst que serveixi per finançar unes 70 operacions. Aquesta línia es gestionarà directament des del Fogaiba en coordinació amb ISBA. Hi ha prevists prèstecs de fins a 24 mil euros per a les embarcacions pesqueres; 70 mil euros per a cooperatives i societats agràries de transformació; 50.000 euros per a indústries agroalimentàries i 30.000 per a explotacions agràries i ramaderes. En darrer lloc, s’ampliarà fins al 30 de desembre el programa de compra pública d'aliments per destinar a entitats socials de les Balears, amb 850.000 euros més. L’objectiu és mitigar l’impacte social i econòmic de la crisi del covid-19, i ajudar els productors locals que han vist minvats els seus ingressos per l'impacte de la pandèmia.

stats