Política 20/07/2020

El Govern estudiarà si la piulada del líder de Vox a les Balears que magnifica el cop d'estat feixista del 36 és delicte

Segons Jorge Campos, el 18 de juliol és, "probablement, l'efemèride més important de la història contemporània d'Espanya"

A. T.
2 min
El president d’Actúa Vox, Jorge Campos, en un acte organitzat per Vox a Lloret en suport “de la tauromàquia i de la unitat d’Espanya” el passat mes d’octubre.

PalmaEl Govern de les Illes Balears estudiarà si la piulada del líder de Vox a les Balears sobre la commemoració del cop d'estat feixista del 36 "jurídicament pot tenir conseqüències", segons ha informat la consellera d'Administracions Públiques, Isabel Castro, aquest dilluns a IB3 Ràdio i ha confirmat l'ARA Balears. Jorge Campos va assegurar a través del seu compte de Twitter que el 18 de juliol és, "probablement, l'efemèride més important de la història contemporània d'Espanya".

Castro ha mostrat així el seu "profund rebuig cap a aquesta mena de declaracions". La consellera considera que "cap polític i cap persona que es presenti a unes eleccions democràtiques pot alegrar-se d'un cop d'estat que va portar a la ruïna tot el país". En qualsevol cas, ha afegit, "la major part de la societat rebutja" aquest missatge i creu que Campos "hauria d'esborrar-lo". "Alegrar-se del que va passar fa 80 anys és bastant lamentable i diu bastant de la persona que ho fa", ha afirmat.

Campos va fer la piulada aquest dissabte, coincidint amb la data en què es va produir el cop d'estat feixista fa ara 84 anys. Juntament amb aquesta afirmació, el parlamentari balear va compartir un article d'opinió del diari El Mundo, que considera aquest dia com la data "sense dubte, més sinistra de la història contemporània d'Espanya, mitificada per uns i injuriada per altres".

Campos es jacta de la piulada i critica l'esquerra

Jorge Campos va fer la piulada dissabte, coincidint amb la data en què es va produir el cop d'estat feixista fa ara 84 anys. Dos dies després, el líder del partit d'extrema dreta ha defensat que la publicació no elogia l'alçament del franquisme, tal com ha estat criticat. Durant una roda de premsa aquest dilluns, ha animat el Govern balear a prendre mesures al respecte per "riure un poc" perquè "és un despropòsit".

Campos ha declarat que aquest missatge ha servit per demostrar "el sectarisme de l'esquerra" a través de la seva Llei de memòria històrica. "Prendran mesures per una piulada en què es parla d'una data històrica?" s'ha demanat el parlamentari. Segons el president de Vox a Balears, l'esquerra a les Illes "continua al 1936" i ha titllat de "lamentable" l'actitud de l'equip de govern autonòmic.

Podem i MÉS, partidaris de la sanció

Per la seva banda, la portaveu adjunta de Podem al Parlament, Esperança Sans, ha celebrat que el Govern estudiÍ les possibles conseqüències jurídiques de la publicació, ATÈS que és "un insult a totes les famílies que tenen familiars enterrats en cunetes". Sans ha indicat que la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica serà l'encarregada d'investigar si el missatge és sancionable. Malgrat això, ha manifestat que Campos, "si té un poc de vergonya, hauria d'eliminar aquella piulada".

En la mateixa línia, el portaveu parlamentari de MÉS, Miquel Ensenyat, ha censurat també el comentari de Campos sobre la data del 18 de juliol. "No deixa de ser estrany que en una democràcia hi hagi eines per sancionar que no es faci ús de la màscara, però no l'exaltació del franquisme", ha conclòs Ensenyat.

stats