Energia

ERC, PNB i Bildu tornaran a salvar Sánchez al Congrés

El PSOE obrirà la negociació d’esmenes al decret energètic i convenç els socis d'investidura

4 min
La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, en una imatge d'arxiu

MadridHi ha constants en la legislatura espanyola que es mantenen inalterables: el govern espanyol aprova un decret que el PP es nega a convalidar, els socis habituals es queixen que l’executiu no negocia amb prou previsió i, in extremis, es veu obligat a moure fitxa per arrencar el seu suport. Ara el PSOE acceptarà tramitar com a projecte de llei el paquet que inclou mesures d’estalvi energètic, beques a estudiants i la gratuïtat al transport públic fins a finals d’any. Barrejar temes en un mateix decret ja és també una tàctica habitual de Pedro Sánchez, que així posa més difícil el no dels partits a l’hora de votar al Congrés. “Estem oberts a introduir millores amb mesures addicionals”, expressava aquest dimecres al matí a Telecinco la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, cosa que ha propiciat el sí del PNB i que ERC i EH Bildu optin com a mínim per l’abstenció. Sigui com sigui, els nos de PP, Vox i Cs seran menys que els sís

Es tracta d’una votació crucial perquè no decaiguin mesures com la de la gratuïtat dels títols multiviatge al transport públic a partir de l’1 de setembre. Precisament, aquest dimecres milers d’usuaris han començat a adquirir els bitllets. El decret també inclou una beca complementària per valor de 400 euros per a aquells estudiants majors de 16 anys que ja en tenen una. Sánchez les va incloure en el mateix paquet que estableix que a les deu del vespre s’han d’apagar els llums dels aparadors i els termòstats d’edificis públics i centres de treball s’han de situar a un màxim de 27 graus a l’estiu i de 19 a l’hivern. Els partits de l’oposició estan molestos majoritàriament pel fet que el govern espanyol apliqui decrets òmnibus, en els quals es barregen naps amb cols i peres amb pomes.

“Tothom sap que és trampós, però és que si no, no entraríem a negociar res”, s'ha resignat el portaveu d’ERC a la cambra baixa, Gabriel Rufián, que ha qualificat de “bona notícia” que els socialistes s’obrin a negociar. Juntament amb EH Bildu, els dos partits sobiranistes han reclamat mesures estructurals per fer front a l’espiral inflacionista derivada dels talls de gas russos. A l’espera del sentit de vot final d’ERC, EH Bildu i el PDECat –que ni tan sols asseguren l’abstenció–, el PNB és l’únic partit que ha confirmat el vot favorable, després que Ribera posés en valor les propostes que el govern d’Euskadi va traslladar fa uns dies a la vicepresidenta tercera de cara al pla que al setembre ha d’enviar a Brussel·les per reduir en un 7% el consum de gas. Això sí, els nacionalistes bascos també han reclamat al govern espanyol “més diàleg i negociació” i acabar amb els decrets òmnibus. 

Qui no entrarà en l’equació és Junts, que posa l’accent en el fons d’algun dels temes que inclou el decret que la seva portaveu, Míriam Nogueras, qualifica de “macedònia”. Especialment, una compensació de 1.360 milions d’euros al sector elèctric per la reducció d’ingressos derivada de la suspensió de l’impost al valor de la producció elèctrica i una modificació de la llei de pressupostos que habilita un mecanisme per al rescat de les autopistes radials de Madrid. “Ens sembla una falta de respecte. Si depèn de Junts, els catalans no pagaran ni un euro per rescatar les autopistes de Madrid”, afirma Nogueras a l’ARA. La predisposició de la Moncloa a tramitar el decret com a projecte de llei tampoc és garantia de res per a Nogueras, que recorda que el decret sobre la gestió dels fons europeus també es va tramitar d’aquesta manera i porta mesos bloquejat. Amb tot, la portaveu no aclareix si els quatre diputats de la formació independentista votaran no o s’abstindran.

El PP s’instal·la en el ‘no’

L’aturada estival tampoc ha portat canvis en la disputa entre el PSOE i el PP. La formació d’Alberto Núñez Feijóo votarà en contra d’un decret que aquest dimecres la número dos dels conservadors, Cuca Gamarra, ha titllat d’”unilateral”. Ha denunciat les “imposicions” a agents econòmics que no han estat consultats abans de veure’s sotmesos a determinades obligacions. De fet, el govern del PP a la Comunitat de Madrid, presidit per Isabel Díaz Ayuso, insisteix en portar-lo al Tribunal Constitucional per invasió de competències. Per exemple, a la llei de llibertat comercial madrilenya.

El PP ja havia titllat de “frívoles” algunes mesures del decret i el govern espanyol ha decidit passar a l’atac contra la campanya de desgast de Feijóo. Ribera ha replicat que “el que és frívol és posar-se una bena als ulls i negar la realitat que tenim al davant, que és prou dramàtica per fer demagògia al respecte”. El ple d’aquest dijous també votarà el nou sistema de cotització dels autònoms, al qual el PP sí que se sumarà després que així l'hi hagi demanat l’associació del sector ATA. Votació a votació, i malgrat el suspens, Sánchez reforça el bloc d’investidura i la polarització amb el PP. 

Les claus del decret energètic
  • Termòstat Edificis públics i centres de treball han de posar l’aire acondicionat a un màxim de 27 graus. A l’hivern, la calefacció a 19. Els locals hauran de tenir portes automàtiques abans del 30 de setembre per mantenir la temperatura.
  • Enllumenat A partir de les 22 hores, cal apagar el llum dels aparadors dels establiments. Això afecta edificis públics i botigues, però als monuments es pot mantenir. Es preveuen sancions si les administracions competents incompleixen.
  • Transport públic El govern espanyol bonifica al 100% els bitllets de Rodalies i abarateix els títols multiviatge de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La mesura entra en vigor l’1 de setembre i s’allarga fins al 31 de desembre.
  • Beques a estudiants Els estudiants majors de 16 anys que ja gaudeixen d’una beca en rebran una altra de complementària per valor de 100 euros mensuals. Així, seran 400 euros fins a finals d’any i això afectaria un milió de joves.
  • 450 milions a transportistes El decret inclou una línia d’ajudes per valor de 450 milions d’euros a empreses i autònoms que es dediquen al sector del transport terrestre i que s’han vist afectats per l’increment dels preus del carburant.
  • Autopistes de Madrid S’inclou una modificació legal per agilitzar el pagament del rescat de les autopistes radials de Madrid. Hi ha “qüestions col·laterals”, admetia ahir el portageu del PSOE, Patxi López, però el govern “ha de pagar el que deu”.
stats