Llei del 'només sí és sí'
Política 28/01/2023

El govern espanyol ja treballa en una modificació de la llei del 'només sí és sí'

L'executiu assegura que es busca "resoldre els efectes indesitjats" i Podem sosté que encara no hi ha un acord

3 min
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, al Congrés dels Diputats.

MADRIDL'allau de crítiques ha estat constant i sembla que ha tingut el seu efecte. Arran de l'aprovació de la llei del només sí és sí, alguns jutges van començar a revisar a la baixa algunes de les penes aplicades abans de la reforma, cosa que va obrir la porta a l'excarceració d'alguns penats. El degoteig de casos, més d'un centenar, ha estat constant i, malgrat que des del govern espanyol es recordava que "no és una llei punitiva sinó protectora, que posa el consentiment al centre", en paraules de la ministra de Justícia, Pilar Llop, i es defensava el text aprovat, l'executiu de Pedro Sánchez modificarà, finalment, el text, tal com ha avançat La Vanguardia i han confirmat fonts governamentals a l'ARA.

La nova llei posa al centre el consentiment i elimina la distinció entre abusos i agressions sexuals, però al fer-ho modifica la forquilla de penes per aquest delicte que ara es fixa entre 4 i 12 anys de presó. I això ha obert la porta a les rebaixes de condemnes, com explicava l'ARA. "Hem constatat alguns efectes indesitjats i coneixem la preocupació social", apunten fonts governamentals, que afegeixen que s'està treballant "de forma seria i rigorosa, des que es van conèixer les primeres resolucions judicials, per garantir que no torni a passar, resolent de cara al futur els problemes detectats", afegeixen. Des de la Moncloa es dona per fet que la norma patirà canvis, però estudien com fer-los i encara no avancen el sentit d'aquestes modificacions.

El govern espanyol defensa que la llei del només sí és sí "és una bona llei, una conquesta del moviment feminista per protegir més les víctimes i tipificar com a delicte actituds masclistes que abans no ho eren considerades". Tanmateix, s'assumeix que les revisions d'algunes penes són "efectes indesitjats". "Coneixem i compartim la preocupació social davant d'aquest tema", reiteren des del govern, i asseguren que els dos socis, PSOE i Unides Podem, estan treballant "en plena sintonia" de la mà de la ministra d'Igualtat, Irene Montero (Unides Podem), per "resoldre la situació".

"Pressions al PSOE"

"Avui dia no hi ha cap acord sobre una solució vàlida", insisteixen fonts de la formació lila. Malgrat que des de la Moncloa es destaca un "treball coordinat", Podem apunta que "el PSOE té pressions per tornar al model anterior i que el consentiment deixi de ser el centre del Codi Penal", expliquen les mateixes fonts. Des del partit, però, reiteren que el govern espanyol "no ha parat de buscar fórmules perquè la llei s'apliqui de forma correcta, compartint la preocupació social per les decisions d'aquells jutges que estan decidint rebaixar les penes. Seguim treballant-hi.

La llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda popularment com a llei del només sí és sí, va entrar en vigor el 7 d'octubre passat, però ja abans que estigués vigent alguns agressors van demanar la revisió de la seva condemna, partint de la base que un dels principis del dret estableix que sempre s'ha d'aplicar la normativa més beneficiosa per al pres. Tanmateix, hi ha interpretacions diferents, sobretot entre la Fiscalia General de l'Estat i les diferents audiències provincials. En general, aquestes últimes s'han inclinat (amb excepcions com la de la Rioja) per reduir les condemnes als agressors sexuals aplicant la nova llei i el principi de retroactivitat, que diu que sempre ha de primar la pena més beneficiosa per al condemnat. També el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es manté en aquest criteri.

En canvi, la Fiscalia s'ha oposat a una rebaixa generalitzada i, en una primera circular, manifestava que les penes que quedessin dins la forquilla de la nova llei no s'havien de tocar. De moment el Suprem no ha fixat un criteri comú, però a través de les sentències que ha anat dictant ha començat a establir jurisprudència. L'alt tribunal espanyol s'inclina per aplicar la rebaixa i en la revisió del conegut cas Arandina va establir que les revisions s'han de fer "cas per cas". Malgrat tot, en els casos en què es va fixar la màxima condemna establerta per la llei (els 15 anys) és partidari de no tocar la pena, ja que el límit superior de la forquilla es manté igual en la nova llei.

stats