Immigració
Política 26/07/2022

El govern espanyol flexibilitza les condicions per contractar persones estrangeres

Millorarà la contractació en origen, facilitarà la regularització per arrelament i permetrà treballar als estudiants estrangers

3 min
Diversos immigrants esperen el seu torn per rebre orientació al Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants 
 I Refugiats ahir a Barcelona.

MadridEl govern espanyol ha aprovat aquest dimarts una reforma del reglament d'estrangeria que facilitarà la incorporació d'immigrants al mercat laboral. El ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que pilota José Luis Escrivá, ha impulsat la iniciativa que pretén facilitar els permisos de residència i de treball a persones migrants perquè puguin treballar a l'estat espanyol, especialment en els sectors on fa falta més mà d'obra. La fórmula per aconseguir-ho és una reforma del reglament de la llei d'estrangeria que no caldrà que passi pel Congrés i que entrarà en vigor 20 dies després que es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). "Volem propiciar una immigració regular, ordenada i segura", ha defensat Escrivá en roda de premsa. L'objectiu del ministeri és acabar amb llargues situacions d'irregularitat de les persones immigrants i també posar límit a l'economia submergida. Quins canvis hi haurà en el reglament?

Contractació en origen

D'entrada, preveu una millora de la contractació als països d'origen. Això passa perquè es puguin fer contractacions més àmplies que no només se cenyeixin a temporers, per exemple, com preveia fins ara la normativa actual. En aquest sentit, s'elimina el requisit de poder contractar només des del catàleg de professions de difícil cobertura i, per tant, s'hi incorporaran totes aquelles ocupacions dels sectors econòmics que determini el ministeri per oferir una foto més ajustada de les necessitats del mercat de treball.

Model d'immigració circular

La reforma també millora el model d'immigració circular, que s'adapta a la reforma laboral que el govern espanyol va aprovar a finals de l'any passat. En aquest sentit, les autoritzacions per a treballs temporals, que s'havien de demanar cada any, ara passaran a ser de quatre anys de durada per treballar nou mesos a l'any. Després dels primers quatre anys, s'oferirà la possibilitat al treballador de continuar prorrogant el contracte per períodes de quatre anys o obtenir un permís ordinari de treball amb una autorització de residència i feina de dos anys.

Arrelament social, laboral o de formació

El ministeri d'Escrivá també facilitarà la regularització per arrelament dels que ja viuen a l'Estat. La reforma preveu mantenir les vies de l'arrelament laboral, social i de reagrupament familiar, i també obrir-ne una de nova: la de l'arrelament per formació. En el cas de l'arrelament laboral, es limitarà a les persones que es trobin en una situació irregular però que hagin treballat en situació regular en els últims dos anys. Pel que fa a l'arrelament social, ara el contracte que es presenti ja no es valorarà per la seva durada (perquè amb la reforma laboral ja haurà de ser indefinit), sinó per si s'adequa al salari mínim interprofessional (SMI).

En el cas de la nova figura de l'arrelament per formació, es permetrà a les persones que es trobin a Espanya en una situació irregular des de fa dos anys i assumeixin el compromís efectiu de formar-se, poder obtenir l'autorització de residència per un període d'un any. Des del ministeri puntualitzen que la formació podrà ser en el que consideri cada treballador, però que la seva regularització està supeditada a un contracte de treball i, per tant, la formació haurà d'anar encaminada a feines que no estiguin cobertes per treballadors del mercat intern.

Canvis per als estudiants estrangers

La reforma també permetrà treballar als estudiants estrangers, amb una feina d'un màxim de 30 hores setmanals i que sigui compatible amb els estudis que estiguin cursant. En total, segons el ministre José Luis Escrivá, hi ha 50.000 joves immigrants que havien vingut a estudiar a l'estat espanyol però a qui la llei d'estrangeria impedia treballar mentre cursaven els seus estudis o quedar-se a Espanya a treballar un cop havien acabat d'estudiar. Això ara canviarà i aquests estudiants podran treballar quan acabin els estudis o compaginar-ho quan els estiguin cursant. En el cas d'educació superior i formació professional, l'autorització de treball serà automàtica, sense que s'hagin de fer tràmits addicionals. La reforma flexibilitzarà els requisits perquè les persones estrangeres puguin aconseguir un permís per treballar per compte propi. Segons les xifres del ministeri, només es van concedir 285 autoritzacions inicials de treball a estrangers que volien ser autònoms l'any passat.

stats