Millán Astray
Política 09/11/2022

El govern espanyol estudia si Martínez-Almeida va infringir la llei de memòria democràtica reivindicant el carrer a Millán Astray

L'alcalde de Madrid va defensar l'existència d'un carrer dedicat al responsable de propaganda del bàndol franquista

2 min
L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, tastant una corona, el dolç típic de l'Almudena.

MadridEl govern espanyol està estudiant si l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha vulnerat la llei de memòria democràtica quan aquest dimarts va reivindicar durant la inauguració d'un monument dedicat a la Legió l'existència d'un carrer dedicat al seu fundador, és a dir, al que va ser també cap de propaganda del bàndol franquista revoltat contra la República, el general José Millán Astray. Almeida va dir durant l'acte que, si bé a Madrid no hi havia unitats de la Legió, sí que hi havia "reconeixements" a aquest cos militar i, en concret, va citar el carrer dedicat a Millán Astray.

Com es pot veure en el vídeo, la menció a Millán Astray va ser molt aplaudida pel públic que assistia a la inauguració del monument a la Legió, situat just davant de les instal·lacions de l'Estat Major de l'Exèrcit. Aquest dimecres, però, l'alcalde de Madrid ha negat que aquestes paraules constitueixin una "lloança" a la figura de Millán Astray i considera que es tracta només d'una "menció" al nom d'un carrer que ha estat avalat per la justícia. "Sembla difícil fer un monument a la Legió i no citar que el seu fundador té un carrer", s'ha defensat Almeida.

De fet, el 2021 una sentència judicial va obligar a recuperar el nom de Millán Astray per a un carrer situat al barri de La Latina que, en compliment de la llei de memòria històrica de 2007, el consistori havia dedicat el 2018 a la mestra republicana Justa Freire. El mes passat el PP, Cs i Vox van tornar a rebutjar el canvi de nom.

També s'ha referit a la polèmica el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que en un acte amb militants socialistes ha remarcat que el PSOE "no ret homenatge a cap dictador ni a cap dels seus sequaços".

Martínez-Almeida també ho ha aprofitat per carregar contra "la hipocresia de l'esquerra que posa el crit al cel perquè en un acte de la Legió es menciona el seu fundador, que té un carrer a Madrid des d'abans de la Guerra Civil, però s'oblida que ells homenatgen colpistes com Largo Caballero o pacten la Llei de Memòria Democràtica amb un terrorista confés i convicte", en al·lusió a Arnaldo Otegi, líder d'EH Bildu.

stats