Conveni de carreteres
Política 03/03/2023

El govern espanyol deixa en via morta els convenis de carreteres de les Balears

El Ministeri d'Hisenda remarca que "el finançament d'inversions a les Illes no es canalitzaria" mitjançant aquests convenis i apel·la al factor d'insularitat

2 min
Francina Armengol i Maria Jesús Montero, en el moment de l'arribada de la ministra d'Hisenda a Raixa.

PalmaEls ministeris de Transports i d'Hisenda han confirmat que, almenys a curt termini, no es firmaran convenis de carreteres amb els consells insulars. "Segons els criteris d'Hisenda, el finançament d'inversions a les Illes es canalitzaria a través d'altres vies, i no mitjançant la subscripció de convenis de carreteres", ha respost el departament que lidera Raquel Sánchez a una pregunta per escrit dels senadors illencs del PP José Vicente Marí, Cristóbal Marqués i Maria Salom, reclamant la data de la firma del conveni amb Menorca, i feta pública el 6 de febrer passat. "No existeix en aquests moments cap previsió de forma d'un conveni amb el Consell de Menorca", ha conclòs el Ministeri.

A més, en la mateixa resposta, Hisenda apel·la al factor d'insularitat per finançar-ho. "S'ha de recordar que, en el marc del factor d'insularitat, es preveu que, entre altres actuacions, es puguin finançar inversions en infraestructures de transport i sistemes de mobilitat", expressa el Ministeri. A la pràctica, segons l'escrit, el factor d'insularitat hauria de servir per finançar l'absència del conveni de carreteres.

La ministra María Jesús Montero va anunciar l'arribada del factor d'insularitat, una de les quatre potes del Règim Especial de les Balears (REB), ara fa quasi un any i mig, el 23 de setembre de 2021, a la finca de Raixa. Consisteix en 110 milions anuals i 73 milions que es varen incorporar en els pressupostos del 2022 per compensar el retard a l'hora d'aplicar-se.

Així i tot, l'arribada dels 183 milions l'any passat va venir acompanyada de l'eliminació dels convenis de carreteres en el text pressupostari. Concretament, només en el cas de Mallorca, resten 230 milions d'inversió que el Consell havia firmat amb l'Estat i que a hores d'ara es mantenen enlaire. El novembre passat, tots els partits del Parlament es varen posicionar a favor d'una iniciativa de Més per Menorca per instar el govern espanyol a reprendre les negociacions dels convenis de Mallorca i Menorca, i que es financin de manera independent del factor d'insularitat. Per ara, però, el Ministeri d'Hisenda ha descartat aquesta opció.

Reacció del PP

La presidenta del PP balear, Marga Prohens, ha lamentat que "es confirmi l'engany del factor d'insularitat", després que l'Estat hagi tancat la porta a negociar els convenis de carreteres. "S'ha confirmat el que vam denunciar des d'un primer moment", ha subratllat. A més, ha apuntat que "Francina Armengol, o ho sabia i ha enganyat els ciutadans, o Sánchez li ha pres el pèl".

stats