Mobilitat
Política 06/09/2023

El govern espanyol autoritza 43 milions a les Balears per finançar la gratuïtat del transport públic

Amb aquesta mesura, que va ser aprovada dimarts pel Consell de Ministres, preveu impulsar la mobilitat col·lectiva i contribuir a "alleujar la butxaca dels ciutadans"

ARA Balears
2 min
Un bus de l'EMT de Palma. / EMT

PalmaEl govern espanyol ha autoritzat una subvenció de 43 milions d'euros a les Balears per finançar la gratuïtat del transport públic i impulsar així la mobilitat col·lectiva i contribuir a "alleujar la butxaca dels ciutadans" davant "l'elevat preu de l'energia i els combustibles". Així ho va acordar aquest dimarts el Consell de Ministres a proposta del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, dins un expedient que també inclou el transport públic de les Canàries, que rebrà 81 milions d'euros.

Segons ha recollit Europa Press, es tracta d'una mesura paral·lela al finançament per part de l'Estat d'un descompte del 30% en el preu dels abonaments i títols de multiviatge del transport públic terrestre i en el qual les comunitats autònomes haurien d'aportar, al seu torn, un descompte que ascendís al 50% dels títols.

"En el cas de les Canàries i les Balears, en reconeixement del fet insular, amb l'objectiu de fer efectiu el principi de solidaritat establert en la Constitució, l'ajuda s'amplia fins a finançar la gratuïtat d'aquests títols per a viatgers recurrents", explicava el comunicat difós pel Consell de Ministres.

A més, l'ajuda inclou l'obligació de les comunitats autònomes de destinar l'import de les ajudes a compensar les administracions o empreses gestores dels serveis de transport terrestre col·lectiu per la pèrdua d'ingressos derivada de la gratuïtat dels abonaments i títols multiviatge.

El govern espanyol ha reiterat que amb aquesta iniciativa "s'incentiva" l'ús del transport públic col·lectiu en la mobilitat obligada i es permet així utilitzar "una forma més segura, econòmica i sostenible que el cotxe particular". El Consell també ha destacat que és "més just en termes socials, més inclusiu i que té un impacte positiu en l'economia i la indústria". A més, és una "peça clau" per aconseguir els objectius climàtics i de reducció d'emissions de la sinistralitat viària.

stats