Política 05/11/2019

El Govern, contra tots en la seva defensa de la gestió de l'ecotaxa

MÉS per Menorca acusa l'Executiu de pensar que "els ciutadans són beneits"

Maria Llull
3 min
El vicepresident del Govern balear, Juan Pedro Yllanes, aquest dimarts en el Parlament

PalmaLa gestió que el Govern fa de l'Impost del Turisme Sostenible ha estat el tema estrella d'aquest dimarts en el ple del Parlament. PP, MÉS per Menorca, El Pi i Ciutadans han criticat que els recursos de l'ecotaxa es facin servir per "tapar forats" dels comptes de l'Executiu, en paraules de la diputada del PP Núria Riera.

Juan Pedro Yllanes, Pilar Costa i Rosario Sánchez han estat els encarregats de defensar els projectes que es duran a terme amb l'ecotaxa, en absència del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i de la presidenta del Govern, Francina Armengol, ja que ambdós són a la fira World Travel Market de Londres.

Riera ha lamentat que l'ecotaxa no compleixi amb "la seva finalitat ambiental" i que serveixi per "cobrir la insuficiència financera del Govern d'Armengol". Riera ha mencionat projectes com "el metro, el Conservatori de Menorca i la nova seu de l'Orquestra Simfònica", i ha recordat les crítiques del GOB, Amics de la Terra i la Federació d'Entitats Locals (Felib). "Tots la critiquen. No hi ha ni un 40% de projectes mediambientals", ha comentat la diputada popular.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha assegurat que l'ecotaxa s'empra en inversions "estratègiques per al turisme a llarg termini" i ha indicat que les "polítiques socials" tenen cabuda dins aquest impost.

El diputat de MÉS per Menorca, Josep Castells, s'ha mostrat molt crític amb la gestió del Govern i ha dit que l'Executiu "pensa que els ciutadans són beneits". "El Govern perverteix la finalitat de l'impost", ha afirmat el diputat menorquí. "No poden dedicar-lo a allò que els ve de gust, perquè és un impost finalista", ha afegit Castells, qui també ha recordat que els ajuntaments han treballat molt per "preparar projectes específics per a l'Impost de Turisme Sostenible" que finalment no han tirat endavant. "Com em pot fer creure que el metro és desestacionalitzador?", ha demanat.

Per part seva, la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha reiterat que el Govern considera que "els projectes s'ajusten" a les finalitats de l'ecotaxa i ha negat que siguin "per tapar forats". "He sentit aquest argument cada any i és un error", ha afegit Costa, qui també ha apuntat que "no cal insultar" en el debat sobre aquest tema.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha continuat en la mateixa línia dels altres partits i ha lamentat que "s'hagi fet perdre temps als ajuntaments". Així mateix, ha demanat si l'ecotaxa s'està fent servir per cobrir "despesa corrent" i per "quadrar el pressupost" del Govern. "Aquest impost no té res de sostenible ni de verd. Haurien d'estar empegueïts", ha continuat el diputat regionalista, qui també ha acusat l'Executiu de "donar l'esquena" a la Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible. Font ha subratllat que finançar l'ampliació del metro amb fons de l'ecotaxa suposa una "rendició" respecte de Madrid i ha recordat que habitualment és l'Estat qui afronta les inversions ferroviàries.

D'altra banda, el portaveu de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, ha fet referència a la "pèssima gestió econòmica del Govern" i ha qualificat la gestió de l'ecotaxa de "frau per als visitants, els treballadors del sector turístic i els ciutadans".

La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha respost Font i Pérez-Ribas i ha remarcat que l'ecotaxa serveix per tirar endavant projectes de "preservació del medi ambient, desestacionalització, investigació i ciència, foment de l'ocupació en temporada baixa i habitatge social". Sánchez ha justificat que el Govern hagi "prioritzat projectes del mateix Govern" per assegurar que "s'impulsin al màxim".

stats