Governabilitat
Política 19/12/2023

El Govern i el Consell signen un conveni de més de 60 milions per liquidar les bestretes

Prohens ha expressat la seva satisfacció perquè això permet "el pagament d'un deute històric arrossegat des de fa més de 15 anys"

ARA Balears
1 min
Marga Prohens i Llorenç Galmés durant la signatura del conveni

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, i el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, han signat aquest dimarts el conveni pel qual l'Executiu abonarà 62,4 milions d'euros a la institució insular en concepte de lliuraments a compte del sistema de finançament definitius, coneguts com a bestretes. D'aquesta manera, segons ha informat el Govern en una nota de premsa, se salda un deute amb el Consell que s'arrossega des del 2008. Així, l'Executiu pagarà abans que acabi l'any 11 milions d'euros i, fins al 2031, imputarà en els pressupostos i abonarà diverses quantitats fins a liquidar el total.

Prohens ha expressat la seva satisfacció per una signatura que permet "el pagament d'un deute històric arrossegat des de fa més de 15 anys per l'Administració autonòmica amb tots els mallorquins". Per la seva banda, Galmés ha remarcat que "la bona sintonia i la màxima col·laboració entre les dues institucions" ha fet possible que "en pocs mesos" s'hagi pogut signar aquest conveni "tan necessari per a l'illa i saldar, definitivament, el deute històric amb el Consell de Mallorca".

Així, la distribució pluriennal serà la següent: 11 milions per al 2023, 6,4 milions per al període 2024-2030, i els 6.598.950 euros restants per al 2031. Amb aquesta distribució, asseguren que la previsió és avançar dos anys en la finalització del protocol d'intencions inicial respecte del calendari previst. A més, la institució insular ja ha avançat els 11 milions previstos per a aquest any, la qual cosa li ha permès mantenir la tarifa i evitar una pujada de gairebé el 100%.

La signatura del conveni s'ha fet a la seu de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació i ha comptat també amb la presència del vicepresident, Antoni Costa, i de la consellera insular d'Hisenda i Funció Pública, Pilar Bonet.

stats