Política 05/12/2022

El Govern canvia el to davant el risc de vaga a l'Atenció Primària illenca

Armengol ha passat de dur al Parlament la manifestació a Madrid contra la gestió d'Ayuso a parlar "d'un problema de fons que no només afecta les Balears"

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dimarts

PalmaEl risc d'una vaga a l'Atenció Primària de les Balears ha provocat un canvi de to del Govern. El passat 13 de novembre, 200.000 persones es van manifestar a Madrid, segons dades de la Delegació del govern, per donar suport a l'Atenció Primària i la sanitat pública de la regió, en contra de la gestió feta per la presidenta Isabel Díaz Ayuso. Pocs dies després, en la sessió de control al Parlament, la presidenta del Govern, Francina Armengol, va aprofitar una pregunta sobre política tributària del portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, per afirmar que "Madrid no hauria de ser l'exemple, quan no es recapta no hi ha serveis públics i passa el que passa", en referència a la manifestació i les vagues en el sector sanitari.

Així i tot, l'1 de desembre més de 150 metges d'Atenció Primària de les Illes van donar suport a fer una vaga si des de la Conselleria no es proporcionen solucions que acontentin les dues parts, degut a la càrrega laboral que pateixen. Aquest fet ha estat objecte de pregunta a Armengol per part de la coordinadora de Ciutadans, Patricia Guasp. Aquest dimarts la cap de l'Executiu ha admès que "hi ha un problema de fons" al qual "s'intenta cercar solució". "No només afecta les Balears, per això hi ha la vaga a Madrid", ha explicat. "És una situació difícil, i esper el suport de Ciutadans per cercar millors solucions", ha afegit.

Guasp ha denunciat que "falten 350 metges de família", i que no hi ha un reemplaçament per als 30 facultatius que es jubilen anualment. "És una fuga impròpia de la professió per la precarietat", ha criticat. Armengol ha replicat recordant l'augment del 75% en el pressupost d'aquesta àrea, la contractació de 1.000 professionals amb l'entrada del Pacte o l'eliminació del límit pressupostari per contractar facultatius. "Continuarem negociant amb tots per cercar les millors solucions", ha incidit.

Per la seva banda, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha acusat el PP de ser "una trituradora de la sanitat pública", que "no és part de la solució sinó gran part del problema". Gómez ha posat el focus en algunes mesures que va dur a terme el PP en l'etapa de José Ramón Bauzá, com el tancament de la gerència d'Atenció Primària a Mallorca o dels centres de salut els horabaixes. A més, la consellera ha afirmat que "és necessari incorporar metges per reduir la sobrecàrrega", posant d'exemple els vuit facultatius més a l'illa d'Eivissa, o els 16 que s'incorporaran al llarg del desembre.

stats