Accessibilitat
Política 23/01/2023

El Govern aprova un decret per garantir l'accessibilitat universal també als espais virtuals

El text no només pensa en l'eliminació de barreres arquitectòniques

ARA Balears
2 min
Consell de Govern

PalmaEl Govern ha aprovat aquest dilluns un decret per millorar i garantir l'accessibilitat de totes les persones no només en els espais físics sinó també, i especialment, en els virtuals. La presidenta del Govern, Francina Armengol ha presentat a diverses entitats i col·lectius el Decret de regulació de l'accessibilitat universal en els espais d'ús públic a les Balears. En aquest sentit, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha explicat que el text pretén garantir el dret a l'accessibilitat universal de manera generalitzada, no només pensant en l'eliminació de barreres arquitectòniques.

Així, el decret estableix mesures i requisits perquè els espais públics siguin "accessibles, utilitzables i comprensibles" per a tots, de manera "còmoda, segura i autònoma". El decret fixa la creació d'una Oficina Autonòmica d'Accessibilitat Universal, que preveu estar en marxa, com a màxim, als sis mesos de l'entrada en vigor del text legal.

Per la seva banda, el president de Cermi Balears, Alessandre Marinelli, ha assenyalat que en el cas de les persones grans, que no estan habituades als entorns digitals o webs, una accessibilitat més fàcil podria esquivar aquests obstacles.

Aleshores, amb aquest text es visibilitzen per primera vegada, en l'àmbit autonòmic, els drets de les persones amb discapacitats o limitacions cognitives gràcies a l'establiment de definicions de diferents elements necessaris per facilitar l'accessibilitat cognitiva, com per exemple el pictograma o la senyalització hàptica.

Un dels objectius del decret també és incidir en l'urbanisme dels municipis, perquè els ajuntaments hauran de destinar un 4% del seu pressupost anual d'inversions a la millora d'accessibilitat al seu municipi.

En l'àmbit de l'habitatge, s'estableix que les administracions públiques han d'informar en el seu web institucional del nombre d'habitatges destinats a la reserva per a persones amb discapacitat de totes les programacions anuals autoritzades d'habitatges de protecció oficial, de promoció pública o privada.

Garrido també ha indicat que el decret preveu que en tres anys els espais naturals públics tinguin un 10% dels seus itineraris accessibles i que en deu anys aquest extrem l'aconsegueixin les finques públiques.

stats