Política 02/05/2023

El Govern, contrari a rebaixar de deu a cinc habitatges el requisit per ser gran tenidor

"Hem estat còmodes fins ara", diu el conserller Josep Marí

2 min
El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, aquest dimarts

PalmaEl conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha allunyat aquest dimarts la possibilitat que a les Balears es redueixin de deu a cinc els habitatges en propietat per ser considerat un gran tenidor. Aquesta és una opció que la llei estatal preveu com a possible, si s'habilitassin les comunitats a establir-ho, però Marí ha afirmat que "el Govern ha estat còmode fins ara, amb les deu propietats", que ja es recollien a la normativa autonòmica. "La llei hi obre la porta i s'haurà de decidir", ha matisat.

D'altra banda, en el Consell de Govern s'ha aprovat la creació de la comissió d'impuls i coordinació de les polítiques d'habitatge, que aglutina les Conselleries d'Habitatge, Hisenda, Territori i Transició Energètica, a més de l'Ibestat. D'aquí a un mes s'hauran d'establir els onze membres, que hauran d'iniciar els estudis per delimitar exactament quines zones de les Illes són tensades i quines no. Aquest és un punt important, ja que la llei estatal marca que a les zones tensades es congelaran els preus dels habitatges dels petits propietaris, i es crearà un nou índex de referència per als grans tenidors. A més, així com els promotors i constructors van alertar la setmana passada que la normativa estatal produiria una reducció dels habitatges en règim de lloguer, el conseller ha replicat que "no perjudica cap iniciativa del sector privat".

Marí ha aclarit que les zones tensades hauran de ser municipis complets, no es podrà seccionar en magnituds menors, com per exemple deixar fora una part de Palma. Aquesta declaració tindrà una vigència de tres anys, i a partir d'aquí s'haurà de revisar i actualitzar anualment. El secretari d'Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, David Lucas, ja va apuntar en la seva visita a Palma per anunciar l'adquisició de Son Busquets per part del Ministeri que els petits propietaris tindran una sèrie d'incentius fiscals perquè els habitatges es puguin llogar a un preu assequible, que aniran des del 60% al 90% de la bonificació dels ingressos en l'IRPF. En aquest punt, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat que des de l'Executiu, consells insulars i ajuntaments on governi l'esquerra, els incentius "es doblaran" perquè n'hi hagi més en el mercat.

stats