Política 06/02/2019

El GOB Menorca exigeix un pla de ports que defineixi la capacitat de càrrega nàutica

Entre les al·legacions presentades exposen els perills potencials que suposen les rampes de varada

Ivan Martín
1 min
L'entitat ecologista reclama des de fa anys un Pla Insular de la Costa per a regular l'activitat nàutica a l'illa.

MaóEl GOB Menorca demana que el Pla general de ports de Balears incorpori una anàlisi de la capacitat de càrrega nàutica de les Illes, així com del nivell de saturació que s'està produint en determinats punts. L'entitat considera que el volum de càrrega en el litoral menorquí s'ha sobrepassat. Per aquest motiu, els ecologistes han presentat diverses al·legacions referents a Menorca al Pla general de ports, que es troba en exposició pública.

En les al·legacions, el GOB exposa els perills potencials de les rampes de varada, que impliquen sovint punts on es duen a terme reparacions i manteniment d'embarcacions, unes activitats que generen residus altament contaminants. Per això, sol·liciten la prohibició d'aquests treballs i que el pla prevegi espais que garanteixin un control de líquids, sòlids i aerosols. D'altra banda, remarquen la necessitat de concretar els aparcaments vinculats a les rampes de varada. El pla cita possibles ubicacions, però no entra en detalls. És aquesta falta de concreció la que, segons el GOB, impedeix valorar adequadament si els impactes que es generaran poden estar equilibrats amb els serveis que es pretenen oferir.

També denuncien que el Pla general de ports incrementa la pressió humana sobre zones que fa pocs anys ja varen experimentar ampliacions, com el port d'Addaia, on se suma una zona que duplica la làmina d'aigua que s'ha anat utilitzant amb aquesta finalitat. Recorden que a la zona adjacent de Cala Molí es va reorganitzar, incrementant substancialment el nombre d'amarraments. A més, el GOB és partidari d'analitzar cada cala i platja, amb la finalitat d'obtenir una ordenació bàsica que no tingui en compte la zona dedicada als banyistes i les àrees amb hàbitats submarins d'interès, i defineixi la capacitat per a embarcacions.

stats