Política 11/03/2022

El GOB demana que la reserva marina de Calvià s'estengui fins a l'illa del Sec

Creu que la proposta del Govern és "poc ambiciosa" amb relació a les directrius europees

ARA Balears
2 min
En groc, la proposta d'ampliació del Govern. En verd, ampliació que proposa el GOB. En taronja, les actuals reserves marines de l'Illa del toro i de les Illes Malgrats.

PalmaEl grup ecologista GOB ha manifestat aquest divendres que la nova reserva marina de les illes del Toro i de les Malgrats que estableix l'esborrany del projecte de decret del Govern és "poc ambiciosa". Si bé és cert que considera que l'ampliació d'aquest espai suposa "una millora indiscutible i important", demana a l'Executiu que s'estengui fins a incorporar l'entorn de l'illa del Sec, de manera que s'hi sumarien unes 330 hectàrees. "Tindrà efectes positius sobre l'increment de biomassa de peixos, cosa que afavorirà el sector pesquer artesanal i el busseig recreatiu", ha subratllat en una nota de premsa.

És per això que l'agrupació presentarà diverses al·legacions a la proposta de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Segons ha indicat el GOB, l'illa del Sec és una zona que la mateixa Administració descriu en un dels seus informes com "una àrea candidata a ser declarada reserva marina tant per productivitat com per configuració de l'hàbitat".

Per altra banda, també opina que l'esborrany del projecte és "insuficient" pel que fa a la disposició de zones sense activitat extractiva. "Si bé és cert que a la zona ocupada fins ara per la reserva marina del Toro se suprimeix la pesca recreativa i es redueix la professional, a la zona de les Malgrats la regulació es manté gairebé com estava fins ara", ha assenyalat. És per això que critica que no es plantegi prohibir "completament" la pesca "ni a un sol metre quadrat de la nova reserva".

Directrius europees

En aquest sentit, l'agrupació ha recordat que l'Estratègia de Biodiversitat de la Unió Europea fixa l'objectiu d'assolir el 2030 un mínim del 30% d'àrees protegides i un 10% protegit estrictament, tant marines com terrestres. "Malauradament, consideram que la situació actual està encara enfora d'aquesta finalitat", ha lamentat.

Segons dades de l'informe Mar Balear publicat per Marilles Foundation el 2021, la superfície total de reserves marines d'interès pesquer a les Balears és de 618,29 quilòmetres quadrats, 43,46 dels quals estan zonificats com a reserva integral. El GOB ha precisat que, amb relació a les aigües competència del Govern, les reserves marines suposen el 12,36% de la superfície i les zones de reserva integral representen el 0,87%. "La superfície de les zones de protecció estricta sense aprofitaments extractius no ha crescut des del 2007", ha advertit. És per això que considera que el Govern "perd una molt bona oportunitat de prémer l'accelerador" de la millora de la protecció de la biodiversitat marina de l'Arxipèlag.

stats