Societat 07/05/2019

L'illa del Toro és la reserva marina amb més quantitat de peixos de les Balears

La biomassa total del conjunt d'espècies vulnerables ha augmentat de manera continuada des que es va crear la reserva

Ara Balears
1 min
Els peixos que conviuen amb plàstics no detecten  els senyals  d’alerta contra  els depredadors

PalmaL'illa del Toro, situada en el municipi de Calvià, és la reserva marina amb més quantitat de peixos de les Balears. Es tracta del lloc de mostreig amb major biomassa dels 36 punts estudiats de les reserves marines de les Balears.

En la darrera campanya de seguiment dels peixos d'hàbitats rocosos litorals, a l'illa del Toro se n'han detectat 34,8 quilos en 250 metres quadrats, una xifra que multiplica per 1,5 el mesurament de peixos en el Faralló de Cala Gat (situat dins de la Reserva Marina del Llevant de Mallorca) i per 1,6 la realitzada a l’Espardelló (reserva integral dins de la Reserva Marina dels Freus d'Eivissa i Formentera).

Un bon indicador

La biomassa total del conjunt d'espècies vulnerables ha augmentat de manera continuada a la reserva del Toro des que es va crear. El valor mitjà aconseguit l'any 2018 ha quadruplicat el que es va mesurar l'any 2005. Això implica que s'ha multiplicat per 1,7 respecte de la campanya immediatament anterior, del 2016.

Un altre bon indicador de l'anomenat "efecte reserva" al Toro és la distribució de la biomassa entre espècies i la seva evolució. El 2016 ja es va observar que la reserva ha augmentat el nombre d'espècies. Aquesta tendència ha continuat durant el 2018.

La Reserva Marina de l'illa del Toro es va crear el 2004. Des de llavors s'han duit a terme campanyes de seguiment dels peixos d'hàbitats rocosos litorals el 2005, el 2007, el 2009, el 2016 i el 2018. Aquesta sèrie temporal, que té un abast de 14 anys des de la seva creació, correspon als mostrejos de l'anomenat estrat superficial, d'entre 0 i 15 metres de profunditat. El mètode de mostreig utilitzat per a aquest seguiment és no destructiu i s'utilitza en la majoria d'àrees marines protegides mediterrànies.

stats