Política 30/10/2016

La gestora del PSOE vol dilatar la celebració del congrés per decidir el futur del partit

Pedro Sánchez posa en marxa una web per recollir suports per "reconstruir" el socialisme

M.f.f.
2 min
El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, amb l'home de Susana Díaz a Madrid, el diputat malagueny Miguel Ángel Heredia, ahir durant la investidura de Rajoy. EFE

MadridUn cop investit Mariano Rajoy gràcies a l'abstenció de la bancada socialista i l'anunci de Pedro Sánchez de deixar l'acta del partit, el PSOE comença una nova guerra per liderar el partit. Però la gestora vol dilatar aquesta batalla al màxim perquè la 'baronessa' andalusa, Susana Díaz, pugui reconstruir la seva imatge després del cop a Ferraz. Un dels seus homes a Madrid, el nou secretari general del partit socialista, el diputat malagueny Miguel Ángel Heredia, ja ha avançat aquest diumenge que la data que decidirà "el futur" del partit l'escollirà la comissió gestora i ha assegurat que se celebrarà "sense urgència".

Sánchez va reclamar dissabte, en la seva compareixença al Congrés per anunciar que deixava l'acta de diputat i que començaria una companya per tornar a liderar el partit, que la gestora fixi de seguida una data. Heredia li ha replicat que el congrés s'ha de celebrar sense urgència perquè cal un "debat profund i serè" per decidir "el futur del nostre partit". "Aquest és l'itinerari marcat per la gestora", ha afegit.

Com més temps passi –s'especula que podria ser d'aquí vuit mesos–, més difícil tindrà Sánchez mantenir el suport de la militància. Fora del Congrés fa molt de fred: disposarà de poques tribunes, més enllà de tertúlies i entrevistes, per recordar el seu projecte. En canvi, com més temps passi, més possibilitats té Susana Díaz de reconstruir la seva imatge i intentar posar els peus a Madrid com a secretària general del partit. Tot i haver impulsat ella mateixa el procés de primàries el 2014 que va catapultar Sánchez, Díaz sospesa arribar a la secretaria general pel camí tradicional, sense que voti tota la militància.

Sánchez comença a fer campanya

L'exlíder socialista ja ha arrancat avui mateix la seva campanya per "reconstruir" el PSOE amb el llançament d'un pàgina web d'afiliació per als seus simpatitzants, que encara no està operativa. "A partir del dilluns agafo el cotxe per tornar a recórrer tots els racons d'Espanya i escoltar els qui no han estat escoltats", va assegurar ahir després d'anunciar que renunciava a l'escó.

stats