Política 18/05/2018

Ángel Garrido és investit president de la Comunitat de Madrid amb els vots del PP i Ciutadans

El que va ser portaveu del govern substitueix Cristina Cifuentes arran de la seva dimissió

Efe
3 min
El nou president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, amb els consellers del govern

MadridL'Assemblea de Madrid ha investit aquest divendres Ángel Garrido com a president de la comunitat gràcies als vots del PP i Ciutadans. Garrido ha exercit aquest càrrec en funcions després de la dimissió de Cristina Cifuentes el 25 d'abril, acorralada per l'escàndol del màster a la Universidad Rey Juan Carlos i del vídeo en què es veia com robava cremes en un supermercat el 2011.

El que va ser portaveu del govern regional amb Cifuentes s'ha convertit en el sisè president de la Comunitat de Madrid, de la qual pren les regnes en l'últim any de legislatura, fins a la celebració de les eleccions autonòmiques del maig del 2019. Després de quatre hores de debat, Garrido ha rebut els 65 vots a favor dels populars i de la formació taronja, i els 64 en contra del PSOE i Podem.

En una de les seves intervencions, Garrido ha agraït el suport de Ciutadans a la seva investidura i ha dit que "cap discrepància" entre ells és "insalvable", ja que ha assegurat que comparteixen un "visió semblant de la societat". D'altra banda, ha dit que "no seria un drama que governés" el portaveu dels socialistes a la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo (l'únic, juntament amb Garrido, que va aspirar a presidir-la) però, "per desgràcia", necessitaria el suport de Podem i per a ell "això sí que seria dramàtic".

Al començament del ple, el portaveu de Ciutadans, Ignacio Aguado, ha demanat a Garrido que piloti la regió "sense més turbulències" i sense fer "loopings" ni "anuncis per megafonia que després no arriben a res". A més, li ha recordat que no ha acudit a l'Assemblea per tractar d'obtenir la confiança de la cambra "per casualitat", sinó per l'"escàndol" del màster de Cifuentes.

"La seva presidència interina és la solució menys dolenta, la menys nociva, a una crisi política que els madrilenys no tindrien per què haver viscut però que hem hagut obligatòriament de gestionar per culpa seva, per la seva irresponsabilitat", ha dit.

Gabilondo acusa Garrido de "culminar la tasca" de Cifuentes

El portaveu del PSOE-M, Ángel Gabilondo, ha acusat Garrido de "culminar la tasca" de Cifuentes després "d'una política censurable" i ha criticat Ciutadans per ser "corresponsables de la situació a la qual s'ha arribat". "De les seves paraules es dedueix que si tot va tan bé hauria de continuar a la presidència la senyora Cifuentes", li ha dit a Garrido, del qual ha qüestionat que sigui "la millor opció" per governar la comunitat pel fet de ser la "persona de confiança" de l'expresidenta.

Per la seva banda, la portaveu de Podem, Lorena Ruiz-Huerta, ha definit Garrido com "un corredor que ha arribat a la meta a base de trencar-se les mans aplaudint corruptes i les seves corrupteles", i li ha dit que no poden donar-li suport perquè "representa la continuïtat de les polítiques del seu partit que tanta desigualtat i tant de mal causen als madrilenys". "Vostè no canviarà cap d'aquestes polítiques. Únicament canviarà de butaca en aquest hemicicle", ha augurat.

El successor de Cifuentes ha optat per respondre als portaveus parlamentaris de manera conjunta en la segona sessió del debat d'investidura després de la de dijous, quan va intervenir només ell. Llavors va dedicar bona part del seu discurs a reivindicar el llegat de Cifuentes i va avisar que la legislatura no està "esgotada" perquè queda un any "crucial".

També va anunciar la creació d'una conselleria dedicada exclusivament a justícia per dotar-la "de més mitjans". La presa de possessió de Garrido com a president de la Comunitat de Madrid (el sisè des del 1983) està prevista per dilluns que ve, 21 de maig, i la dels membres del seu govern per dimarts, dia 22.

stats