Eleccions a Madrid

Gabilondo exclou Iglesias com a aliat per governar a Madrid

El candidat del PSOE vol pactar amb Cs i Més Madrid i critica "l'extremisme" d'Ayuso i el líder de Podem

2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el candidat del PSOE a les eleccions de Madrid, Ángel Gabilondo

MadridDos dies després que Pedro Sánchez esquivés qualsevol polèmica amb Pablo Iglesias en l'arrencada de la precampanya de les eleccions a la Comunitat de Madrid, el candidat del PSOE ja ha marcat distàncies amb el líder de Podem. Ángel Gabilondo ha exclòs l'encara vicepresident segon del govern espanyol com a possible aliat i ha situat Cs i Més Madrid com les formacions amb qui li agradaria pactar després dels comicis. "Amb aquest Iglesias, no", ha afirmat en una entrevista a La Sexta, en la qual ha posat Isabel Díaz Ayuso i el candidat del partit lila en el mateix sac i els ha ubicat en "l'extremisme" i la "confrontació".

"M'agradaria que no hi hagués plantejaments radicals i extremistes. Plantejades les coses com estan plantejades, amb aquest clima de confrontació, no vull això", ha subratllat Gabilondo. Quan li van preguntar si dormiria tranquil amb Iglesias a l'executiu, va afirmar que estaria intranquil si "algú amb plantejaments radicals formés part del govern", però s'ha mostrat esperançat que "evolucionin les coses". El candidat del PSOE el 4-M ha rebutjat així unir forces amb qui forma part del govern a l'Estat i ha mostrat obertament la seva preferència per a Cs, un partit que no té garantit superar el 5% dels vots, la barrera necessària per entrar a l'Assemblea de Madrid. Aquest dilluns acaben les primàries internes del partit taronja per triar candidat i es dona per fet que les guanyarà Edmundo Bal, que fa el pas del Congrés a la política autonòmica madrilenya.

Ábalos: "Són declaracions del candidat"

Gabilondo ha destacat que el pacte amb la formació taronja i Més Madrid és el que ja volia el 2019 i ha lamentat que Cs "optés per una altra cosa": una aliança amb Ayuso que ha "conduït a la ingovernabilitat", ha anotat. L'exclusió d'entrada de Podem ha sigut un posicionament del cap de files i no de partit, tal com ha explicat minuts després el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, en roda de premsa. "Són declaracions del candidat, que té tot el dret i tota la confiança per definir les seves idees i preferències. El PSOE no ha abordat aquesta qüestió", ha indicat el també ministre de Transports, que ha destacat "l'experiència positiva" del govern de coalició a l'Estat.

"La nostra fórmula és sortir a guanyar i sense interferències prèvies de cap partit", ha continuat Ábalos, que ha tret ferro a la possibilitat que les declaracions de Gabilondo provoquin tensions dins l'executiu. El dirigent del PSOE ha assegurat que Iglesias també "s'ha posat en clau de candidat i entendrà les qüestions perfectament". Més aviat, el que genera més discussió dins del govern és la llei d'habitatge, amb la qual Podem ha tornat a pressionar aquest cap de setmana. Després que el ministeri liderat per Ábalos anunciés una proposta amb incentius fiscals per als propietaris que no apugin el preu del lloguer o que facilitin l'accés dels joves a l'habitatge, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha mostrat convençuda aquest dilluns que hi haurà acord. "Després de totes les polèmiques, crec que arribarem a l'acord", ha dit també Ábalos, que ha assenyalat que la seva formació "compleix els compromisos".

Ábalos demana a Cs que trenqui tots els pactes amb el PP

El número 3 del PSOE ha aprofitat la seva compareixença per carregar durament contra el PP per haver "comprat voluntats" a Múrcia amb la moció de censura fallida i ha fet una crida a Cs perquè trenqui tots els pactes autonòmics i municipals que manté amb la formació de Pablo Casado. La petició ha rebut ràpidament el no per resposta des de les files del partit taronja. La portaveu adjunta, Melisa Rodríguez, ha afirmat que Cs no serà un "mur" perquè els socialistes aconsegueixin governs sense una "justificació evident"

stats