Política 18/05/2019

Forn intervé per primer cop en un míting des de Soto del Real: "Hem d'anar a buscar els vots un per un"

Puigdemont apel·la a l'"efecte remuntada" i crida a optar per JxCat tant a Barcelona com a Europa

Núria Orriols
5 min
Forn intervé per primer cop en un míting des de Soto del Real: "Hem d'anar a buscar els vots un per un"

BarcelonaJa superat l'equador de la campanya electoral, l'exconseller Joaquim Forn ha intervingut per primer cop aquest dissabte en un míting des de la presó de Soto del Real. A diferència dels comicis del 28 d'abril, segons JxCat, en aquesta campanya els està sent més difícil aconseguir l'autorització de la Junta Electoral Central perquè els presos polítics puguin intervenir. A través d'una pantalla, col·locada a la plaça Sant Antoni de Barcelona, Forn ha reivindicat la seva voluntat de ser alcalde perquè té "un projecte" per a la ciutat i perquè se la "coneix" de primera mà després del seu pas per l'Ajuntament, tant a l'oposició com al govern. "Em pregunten per què em presento si soc a la presó. Jo responc que l'estranyesa és que jo estigui empresonat, no que em presenti a les eleccions", ha sentenciat només començar la seva intervenció.

Davant unes tres-centes persones, l'exconseller ha demanat la "màxima mobilització" en aquesta última setmana abans del 26-M i fer-ho amb "moral de victòria". "Hem d'anar a buscar un per un els vots, hem de passar el rasclet", ha considerat, tal com ja va dir ahir durant la conversa que va mantenir en directe amb l'expresident Carles Puigdemont des de Waterloo -la primera després d'un any i mig d'exili i presó-.

Malgrat la càrrega política del missatge de Forn des de Soto del Real, el cap de llista de JxCat ha centrat bona part del seu discurs a parlar de les prioritats per a Barcelona: seguretat, habitatge i el medi ambient. Davant de les formacions que han promès la construcció d'habitatges en aquesta campanya, Forn ha dit que JxCat "no caurà en el mercadeig" i ha proposat fer un pla en aquesta matèria a vint anys vista, no a curt termini. A parer seu, si actualment el parc públic de lloguer a Barcelona no arriba al 2% és perquè els governs anteriors "van vendre els pisos públics a grans promotores".

Pel que fa a la "Barcelona verda", en la que està incidint Artadi en tots els actes, Forn ha situat un projecte al centre: l'acabament de la construcció de la línia 9 del metro. "Posem-nos a treballar juntament amb la Generalitat per acabar aquesta gran obra, que tindria un gran impacte mediambiental. Hi haurien 16.000 cotxes menys al dia", ha considerat Forn. Per a l'exconseller, la "gran mancança" de la ciutat és que Ada Colau ha governat "d'esquena a una part de la ciutadania" i s'ha compromès a "revertir" aquesta situació si arriba a alcalde.

Puigdemont: l'"efecte remuntada" i el "vot únic"

No només la presó ha intervingut en el míting central d'aquest dissabte, sinó que també hi ha participat l'exili. L'expresident de la Generalitat i cap de llista de les eleccions europees, Carles Puigdemont, ha invocat "l'efecte remuntada" del 21 de desembre per guanyar les eleccions del pròxim 26 de maig, tant a Barcelona com a l'Eurocambra.

"Som els únics que pugem, nosaltres no anem de baixada", ha exclamat, recordant que les primeres enquestes no els donaven representació al Parlament de la UE i ara es disputen la victòria a Catalunya. I a Barcelona, ha assegurat Puigdemont, al principi de la campanya "no comptaven" i ara també, ha afirmat, estan en alça.

Carles Puigdemont intervenint per videoconferència en un míting de Junts per Catalunya

Un dels missatges en què insisteix la candidatura és que cal "agafar dues paperetes iguals" a les eleccions del 26 de maig i votar JxCat a les europees però també a les municipals. Segons fonts de la candidatura, amb dades a la mà, la intenció de vot de l'expresident a l'Eurocambra està 'in crescendo' i creuen que això pot arrossegar també un augment de vot a la capital catalana. En això, precisament, ha insistit Puigdemont, que ha reclamat un "vot únic" per fer que els exiliats siguin eurodiputats i un pres polític alcalde de Barcelona com a "símbol de la lluita contra la repressió".

Laura Masvidal, dona de l'exconseller Joaquim Forn, ha reivindicat també el mateix missatge: "Hem de votar Forn a Barcelona i Puigdemont a Europa". "Per la llibertat i la justícia, feu-ho", ha demanat, emocionada, després de visionar un vídeo de l'exconseller des de jove, ja implicat en política, fins que va entrar a la presó, passant pel seu pas per l'Ajuntament de Barcelona i el Govern de la Generalitat.

Forn intervé per primer cop en un míting des de Soto del Real: "Hem d'anar a buscar els vots un per un"

La imatge del retorn

A l'exconseller l'ha seguit Elsa Artadi, que ha sentenciat que "entén millor què passa a Barcelona" Forn des de la presó de Lledoners o de Soto del Real que l'alcaldessa, Ada Colau. La número dos de JxCat ha fet èmfasi en una imatge que dibuixa la candidatura en gairebé cada míting: la d'un eventual permís de Quim Forn –dependria del Tribunal Suprem– per sortir de la presó i recollir l'acta de regidor el pròxim 15 de juny, quan es constitueixen els ajuntaments. "L'anirem a rebre tots a l'Estació de Sants i caminarem fins a la plaça Sant Jaume. No només ha d'agafar l'acta, sinó que ha de tenir la vara d'alcalde", ha conclòs Artadi.

L'expresident Artur Mas s'ha situat en el mateix escenari. Ha reclamat que, "com a acte de justícia i de futur", Forn sigui el cap de llista més votat i pugui agafar l'acta de regidor a Barcelona, tal com el pròxim 21 de maig faran els presos polítics electes al Congrés de Diputats. "Donem suport a l'única persona de les candidatures de Barcelona que és un pres polític. Hem de fer que creui la plaça Sant Jaume, de gom a gom, i puguem dir-li amic, company i patriota Joaquim Forn fent-se l'honor de ser alcalde de Barcelona", ha sentenciat Mas, entre aplaudiments.

Mas reivindica el rol de Forn en matèria de seguretat

L'expresident Artur Mas ha precedit la intervenció de Joaquim Forn des de Soto del Real. Com a preludi, ha centrat el seu discurs en la figura de l'exconseller i la seva trajectòria política, a més de lloar la seva "bondat" com a persona. "El Quim es coneix Barcelona i la seva gent, i això és fonamental per a algú que està a l'Ajuntament", ha reblat.

Forn intervé per primer cop en un míting des de Soto del Real: "Hem d'anar a buscar els vots un per un"

Repassant la seva carrera política, Mas s'ha aturat en l'etapa de Forn com a responsable de seguretat en el govern de Xavier Trias. "Mentre el Quim era el responsable de la seguretat d'aquesta ciutat, Barcelona era una ciutat segura", ha dit, incidint en una de les matèries que preocupen més a la ciutadania. També ha fet referència al terrorisme, com una amenaça global que afecta i ja ha patit Barcelona. Ha recordat que Forn va arribar al Govern de la Generalitat com a conseller d'Interior un mes i mig abans dels atemptats de l'agost del 2017 i va demostrar que era capaç de "fer front a la xacra del terrorisme". "Ell ja ho ha demostrat", ha conclòs.

stats