Frau fiscal

El PSOE intenta acorralar Ayuso per la denúncia per frau fiscal contra la seva parella

El frau tindria el seu origen en les comissions per les mascaretes

5 min
Isabel Díaz Ayuso mirant el seu telèfon

MadridLa denúncia de la Fiscalia de Madrid contra l'actual parella d'Isabel Díaz Ayuso, Alberto González Amador, per frau fiscal ha donat munició al PSOE en plena batalla amb el PP, que fa setmanes que va a totes contra els socialistes amb el cas Koldo com a principal arma llancívola. Diversos ministres del govern espanyol han aprofitat l'escrit del ministeri públic –que s'ha conegut aquest dimarts i que revela un frau a Hisenda de 350.951 euros els anys 2020 i 2021– per posar en el punt de mira la presidenta madrilenya. La vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha reclamat explicacions a Ayuso i ha recordat que la líder autonòmica ja va estar sota sospita per la comissió de més de 55.000 euros que va cobrar el seu germà, Tomás Díaz Ayuso, per la venda de mascaretes de la Xina a la Comunitat de Madrid durant la pandèmia. Un cas que Anticorrupció va acabar arxivant.

Precisament de les comissions per la compravenda de les mascaretes haurien sortit els 350.951 euros que González hauria defraudat a Hisenda. Segons apunta elDiario.es, el frau fiscal de la parella d'Ayuso hauria tingut el seu origen en les comissions de dos milions d'euros per fer de mediador durant la pandèmia. Així, l'enginyeria comptable que hauria utilitzat per no tributar aquestes operacions hauria estat el detonant que ha portat la fiscalia a denunciar-lo. En concret, González hauria amagat a Hisenda 1.973.000 euros a través de factures falses. Per fer-ho va utilitzar la seva empresa, Maxwell Cremona SL.

La parella d'Ayuso, segons la mateixa informació, va cobrar els diners per fer de mediador d'una empresa espanyola anomenada FCS Select Products SL. Aquesta empresa, abans de la pandèmia, es dedicava al màrqueting de begudes alcohòliques. La principal operació en què González hauria fet de mediador va ser la venda per un valor de 42 milions d'euros de material sanitari a la firma gallega Mape Asesores.

La defensa d'Ayuso

Ayuso ha sortit al pas de les acusacions i s'ha declarat víctima d'una campanya orquestrada pel govern de Pedro Sánchez. "Ara tocava el nòvio", ha afirmat en declaracions des de Castelldefels. La presidenta madrilenya ha assegurat que "només sabia que estava patint una inspecció fiscal" i que, en tot cas, "no té res a veure amb la Comunitat de Madrid". "No hi ha hagut trama, ni xarxes paral·leles, ni res del que s'està intentant fer des de la Moncloa", ha reblat, i ha afegit que els atacs contra ella formen part del que porta "patint" des de fa cinc anys. En declaracions als passadissos del Senat, Montero ha negat que es tracti d'una "cacera" contra Ayuso.

"El que és cridaner és que la presidenta d'una comunitat autònoma tingui un germà i ara un nòvio que sembla que estan relacionats amb presumptes casos de frau, siguin de mascaretes o de comissions, amb motiu del patiment de la pandèmia", ha insistit Montero, que ha remarcat que Ayuso "s'ho ha de fer mirar". L'escrit del ministeri públic, avançat per Eldiario.es i al qual ha tingut accés l'ARA, està datat del 13 de febrer i trasllada al jutjat que González Amador seria responsable de dos presumptes delictes de frau i un de falsedat documental.

La denúncia parteix d'una investigació del 2022 de l'Agència Tributària sobre l'empresa Maxwell Cremona Ingeniería y Procesos Sociedad para el Fomento del Medioambiente SL, de la qual González Amador era administrador únic en el període indagat. La conclusió és que va idear un sistema de factures falses per evitar pagar els impostos que li pertocaven i que havien augmentat, ja que l'empresa, que es dedicava als serveis sanitaris, havia obtingut grans beneficis durant la pandèmia.

En total es recullen fins a 15 factures falses en els exercicis del 2020 i el 2021, amb el resultat d'un frau de 155.000 i 195.951,41 euros, respectivament. Un mètode amb el qual haurien desgravat despeses que en realitat no van existir per reduir en 350.000 euros els impostos a pagar. A banda de la parella d'Ayuso, la Fiscalia amplia la denúncia pels mateixos delictes contra quatre homes més, tots ells administradors de les empreses que haurien servit per cometre el frau.

"Tebiesa" de Feijóo

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha tancat files amb Ayuso en una entrevista a Onda Cero. "Si hi ha una inspecció que afecta la seva parella, la parella haurà de respondre davant l'Agència Tributària", ha defensat, recordant que la líder del PP madrileny no té cap inspecció en marxa. Montero ha criticat la "tebiesa" de la reacció de Feijóo i ha opinat que "parla amb la boca petita" per evitar que el seu destí sigui el mateix que el del seu predecessor al capdavant del PP, Pablo Casado, que va obrir una guerra contra Ayuso per les comissions del germà i la va acabar perdent. La vicepresidenta ha negat que sigui una qüestió "menor": "Es tracta d'una investigació que la Fiscalia ha traslladat al jutge perquè obri causa", ha remarcat. Altres veus del PP, com la del portaveu al Congrés, Miguel Tellado, han circumscrit la denúncia per frau contra la parella d'Ayuso a una "qüestió personal".

El pis de la parella

Tanmateix, el PSOE posa el focus en el fet que Ayuso i la seva parella estarien vivint en un àtic de la zona alta de Madrid a nom de González Amador que, segons publiquen diversos mitjans, hauria adquirit després del període en què va cometre el frau. Es tracta d'un pis de 183 metres quadrats que va costar un milió d'euros. Montero ha exigit que la presidenta madrilenya aclareixi "si efectivament està vivint en un pis que es va pagar amb frau a la Hisenda pública i amb les comissions respecte a les mascaretes en la pitjor situació de pandèmia que va tenir aquest país". També ho ha demanat el líder del PSOE a Madrid, Juan Lobato, al Senat. "Que expliqui si sabia que l'habitatge s'havia pagat amb diners defraudats", ha dit.

Crítiques de PSOE i Sumar

Montero i Lobato no han estat els únics a sortir contra Ayuso. També n'ha parlat després del consell de ministres la portaveu de l'executiu, Pilar Alegría: "El que denuncia la Fiscalia és molt greu. És urgent i necessari que la senyora Ayuso doni explicacions el més ràpid possible. Més transparència i menys fruita", ha dit fent referència al conegut insult que la presidenta madrilenya li va dedicar al president de l'executiu espanyol. Alegría ha avançat que el PSOE demanarà la compareixença d'Ayuso en la comissió d'investigació que es farà al Congrés pel cas Koldo, i que els socialistes volen ampliar a tot el frau relacionat amb la gestió del material sanitari durant la pandèmia. A la sessió de control al Senat també ha atacat per aquest flanc el ministre de Transports, Óscar Puente. "Aquí, de lliçons, les justes", ha reblat en resposta al PP.

No només el PSOE ha exigit explicacions, també ho han fet Sumar i Més Madrid. "Aquí sembla que hi ha un patró, que és que tots els que estan a prop d'Ayuso s'acaben fent rics", ha afirmat en roda de premsa a la cambra baixa el portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón. Ayuso ha contraatacat posant en dubte la credibilitat de la fiscal en cap madrilenya, Pilar Rodríguez, pel fet que va tenir un càrrec al ministeri de Justícia durant el govern de Zapatero. Un senyalament censurat per la Unió Progressista de Fiscals.

Sánchez ataca amb l'11-M

A diferència d'altres membres del govern espanyol i del PSOE, de moment el seu líder ha descartat utilitzar la denúncia contra la parella d'Ayuso com a argument. Pedro Sánchez ha atacat el PP durant la sessió de control al Senat amb l'11-M l'endemà que l'expresident José María Aznar negués haver mentit i Feijóo es posés de perfil. "La gran mentida de l'11 de març és l'acta fundacional d'aquest projecte polític destructiu que vostès representen des de fa 20 anys", ha reblat.

stats