Política 27/06/2022

Cort manté el suport a Neus Truyol, per a la qual la Fiscalia demana quatre anys de presó

El Ministeri Públic acusa la regidora d'un delicte mediambiental pels vessaments d'aigües fecals a la badia de Palma

3 min
Neus Truyol, a la sortida dels jutjats d'avinguda Alemanya.

PalmaLa Fiscalia demana quatre anys de presó per un delicte mediambiental a la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol. Els fets dels quals se l'acusa tenen a veure amb una omissió en els vessaments d'Emaya a la badia de Palma, segons ha informat Europa Press. La regidora ha rebut aquest divendres la notificació de l'obertura del judici oral pels vessaments.

Per la seva banda, l'equip de govern de Cort ha afirmat en un comunicat que "respecta la decisió de la Fiscalia sobre Neus Truyol i la resta d'imputats del cas Emaya, però no la comparteix". Així mateix, l'Ajuntament ha dit que "reitera el seu suport a l'actual regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat".

Per altra banda, l'exgerent d'Emaya, Inma Mayol, s'enfronta a tres anys de presó i un altre tècnic relacionat amb els fets, a dos anys a presó. Aquest mes d'abril el jutjat d'Instrucció número 12 de Palma va dictar una interlocutòria en què s'aprecien indicis de delicte per part de l'expresidenta d'Emaya i actual regidora de Model de Ciutat, pels vessaments d'aigües fecals a la badia de Palma. És a partir d'aquesta resolució que la Fiscalia ha emès el seu escrit d'acusació.

Cal recordar que l'edil i líder de MÉS per Palma va acudir a declarar als jutjats de l'avinguda d'Alemanya com a investigada el febrer del 2020 amb relació a aquestes mateixes acusacions. Aleshores, l'ara expresidenta d'Emaya va negar que l'Ajuntament no actuàs per intentar resoldre el problema dels vessaments i va defensar que els fons del cànon de sanejament es van gestionar correctament.

Cort es defensa

"Més actuacions que mai"

Cort assenyala que segons la Fiscalia, s'aprecien indicis de delicte contra el medi ambient pels vessaments fecals a la badia de Palma i defensa que "s'han fet més actuacions que mai per solucionar aquest problema". Per això, afegeixen, "el procés s'afronta amb tranquil·litat i confiança".

En aquest sentit, mantenen que "el llistat de les accions és llarg i inqüestionable i demostra la ferma voluntat de no amagar, sinó de revertir els abocaments a la mar". També recorden un seguit d'accions que es van fer "durant el passat mandat, quan Truyol va estar al capdavant d'Emaya".

Aleshores es va "netejar el col·lector d'aigües pluvials de Platja de Palma (CAZ)", que "no s'havia netejat en 20 anys", i es va "recuperar el cànon de sanejament", un "cànon finalista que el govern del PP va decidir que s'havia de destinar a altres coses". També es van "posar en marxa projectes clau per revertir la situació", com ara "el tanc de laminació i col·lector interceptor."

En concret, "aquestes dues obres suposen reduir en un 90% els tancaments de les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí", al·lega l'equip de govern de Cort. A més, afegeixen, es van "comprar els solars per ubicar la nova depuradora".

Proves i documents aportats

La mateixa Truyol destaca en el comunicat que "és sorprenent que es materialitzi l’acusació tot i les proves i documents que s’han aportat a la causa". Aquests, diu, "demostren de manera contundent que es va treballar per solucionar el tema dels abocaments i com confirmen els projectes que s’executen avui dia”.

“Som l’equip de govern que més ha fet per revertir la situació”, ha declarat Truyol, qui ha subratllat que “en les darreres dècades no es varen fer les inversions necessàries per arreglar unes estructures de sanejament deficitàries”. A banda d'això, ha recordat que fins al passat mandat “no s’havien tancat les platges per protegir la salut pública” en cas de vessaments.

Vincles amb "la dreta"

“La investigació es va iniciar per raons que no tenen a veure amb el medi ambient. De fet, la denúncia la va fer una persona vinculada a la dreta que discrepava del decret de posidònia”, ha advertit la regidora. Truyol ha assegurat que “s’ha actuat amb transparència i s’ha explicat a la població la problemàtica i les solucions amb les quals s’està treballant”.

Per un altre costat, l'equip de govern ha mantingut que "Emaya no té competències per a la construcció d’un nou emissari i una nova depuradora" i que, malgrat això, "es feren gestions tot d’una des de la presidència per revertir la situació, motivada per l’obsolescència d’una depuradora dels anys 70 i una xarxa de clavegueram única per a fecals i pluja". En qualsevol cas, defensen que "l’empresa municipal complia i compleix amb tota la normativa sectorial protectora del medi ambient".

El PP demana a Hila que destitueixi Truyol

Davant la notícia de l'escrit d'acusació de la Fiscalia, el Partit Popular (PP) de Palma ha comunicat a través d'una nota de premsa que demana al batle, José Hila, que destitueixi la regidora Neus Truyol de tots els seus càrrecs i funcions. En aquest sentit, els populars han matisat que no en reclamen la destitució i que respecten la seva presumpció d'innocència. Segons la formació, "Truyol s'enfronta a un cas molt important", per la qual cosa "no podrà centrar-se com és necessari en la gestió municipal".

stats