Política 09/10/2019

Ferran Pons farà l'avantprojecte de llei de la Reserva de la Biosfera de Menorca

A través de la norma, s’ha de dotar el Consell amb les competències necessàries per gestionar i ordenar

Ivan Martín
2 min
Pons Cànovas és Doctor en Dret i professor titular de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona.

MaóEl Consell de Menorca ha anunciat aquest dimecres que el jurista Ferran Pons Cànovas elaborarà l’avantprojecte de llei de la Reserva de la Biosfera. La normativa serà fonamental perquè l’illa es consolidi com a reserva i assoleixi nous reptes a l’àmbit econòmic, social i ambiental. L’avantprojecte inclourà aspectes consolidats, com la protecció dels espais naturals, del paisatge i de la biodiversitat, la conservació del litoral i de les platges o la preservació del patrimoni històric. Tanmateix, detallarà com fer front a l’emergència climàtica, l’eficiència energètica, el turisme i la mobilitat sostenible; millorar la gestió dels recursos hídrics; augmentar la recollida selectiva de residus; reduir la contaminació atmosfèrica i gestionar el medi marí.

A través de la llei de la Reserva de la Biosfera s’ha de dotar el Consell amb les competències necessàries per gestionar i ordenar aquestes i altres matèries, en correspondència amb els interessos propis i la realitat de Menorca, i també ha d’atorgar a la institució la corresponent potestat reglamentària. Ha de permetre ampliar la capacitat de finançament per dur a terme les actuacions pertinents i haurà de tenir en compte la revisió del Pla Territorial Insular i la futura nova llei dels consells insulars.

La presentació d’aquesta iniciativa legislativa, que segons el Consell “requerirà determinació, compromís, consens i participació ciutadana”, reflectirà el lideratge de l’administració i de la societat menorquina en l’impuls dels valors de la Reserva de la Biosfera. Poden ajudar a empènyer en aquesta direcció factors rellevants i innovadors com l’ampliació de la reserva a la superfície marina, la implementació de les accions del Pla d’acció de la reserva, l’estratègia de descarbonització de Menorca, la modificació dels estatuts de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, el colideratge de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres o la persecució dels objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 de l’ONU.

stats