La reforma del Codi Penal
Política 16/12/2022

Feijóo no afluixa: "L'independentisme governa avui Espanya"

Bolaños reclama al PP que retiri el recurs davant del TC abans que sigui massa tard

3 min
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, en un acte a València sota el lema "En defensa de un gran país"

MadridL'endemà del ple del Congrés més convuls que es recorda en democràcia, les espases han continuat alçades i ningú ha retrocedit ni un mil·límetre. La dreta ha continuat amb la seva tesi que el PSOE s'ha situat ja fora de la Constitució i fent paral·lelismes amb la situació viscuda a Catalunya el 2017, i els socialistes han reclamat als populars que retirin el recurs davant el Tribunal Constitucional que intenta aturar l'aprovació de la reforma del Codi Penal. Dilluns serà el dia en què el TC decidirà si accepta les cautelaríssimes que demana el PP o evita que el Senat aprovi definitivament la reforma del Codi Penal, la pedra angular sobre la qual Pedro Sánchez fa pivotar la seva política respecte a Catalunya.

"Avui l'independentisme governa Espanya", ha proclamat Alberto Núñez Feijóo des de València. "Hem comprovat que les votacions amb les quals es va declarar la independència de Catalunya el 2017 van ser menys greus que les d'ahir perquè el 2017 el PSOE estava amb la Constitució i ahir la va abandonar", va reblar el popular insistint en una tesi que fins ara només verbalitzava l'ala dura del partit, com ara Cayetana Álvarez de Toledo.

Malestar amb Sánchez

Al PP aquest divendres era molt evident el malestar tant amb el discurs del diputat socialista que va defensar la reforma del Codi Penal al ple, Felipe Sicilia –que va comparar l'amenaça del TC amb el 23-F–, com amb les declaracions de Sánchez des de Brussel·les en què va qualificar la situació com un "complot de la dreta i l'extrema dreta". Per a Feijóo, però, està justificada la intromissió del TC en el poder legislatiu davant d'una reforma que beneficia l'independentisme. Obviant que el TC té ara mateix una majoria conservadora gràcies al bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per part del Partit Popular, Feijóo ha defensat que la seva formació "respectarà" el que es decideixi.

En tot cas, el PP està completament cohesionat al voltant de l'intent d'impedir que hi hagi una majoria progressista al TC. Fins i tot l'exponent de l'ala moderada del partit (en contraposició a Ayuso), el president andalús, Juanma Moreno Bonilla, ha denunciat "l'assalt al poder judicial", que planeja Sánchez. Recordem que amb la reforma del Codi Penal es voten dues esmenes que canvien la llei del Poder Judicial per rebaixar les majories necessàries per elegir candidats al TC, per esquivar així l'oposició dels membres conservadors a acceptar el candidat que proposen els progressistes, i també una reforma de la llei del mateix TC perquè aquest tribunal no pugui qüestionar els noms proposats per l'executiu.

"Han anat massa lluny"

Per part del PSOE qui ha parlat ha estat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha exigit al PP que retiri el recurs que va presentar contra la reforma del Codi Penal "avui mateix". "Ningú pot parar el funcionament d'un Parlament democràtic", ha afirmat. Bolaños ha advertit de les "conseqüències" que suposaria que el TC acceptés el recurs dels populars i frenés la reforma. "Han anat massa lluny tensionant les institucions democràtiques", ha lamentat.

Després que ahir ho fes el mateix Sánchez, aquest divendres diversos ministres han fet crides a la responsabilitat dels magistrats del TC perquè no aturin la reforma del Codi Penal abans que s'aprovi, cosa que constituiria un fet inèdit. De fet, un exmagistrat del TC, Eugeni Gay, s'ha mostrat contrari en declaracions a TV3 al fet que l'alt tribunal bloquegi una votació abans que es produeixi: "No hi ha poder superior al Congrés de Diputats", ha recordat. Gay, que és el pare de l'actual delegada del govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, va emetre un vot particular en contra de la sentència que retallava l'Estatut on denunciava la visió centralista i essencialista que respirava el text.

La setmana que ve serà clau per a aquest xoc de poders de l'Estat i, de retop, per a l'estratègia de Sánchez amb Catalunya. Si es tomba la reforma del Codi Penal s'entrarà en un terreny desconegut i el conflicte s'agreujarà. I encara estan pendents al Tribunal Suprem els recursos contra els indults.

stats