Feijóo es deslliga ara del pacte de Castella i Lleó amb Vox

Mañueco es mostra "sorprès" pel rebuig de Tusk i Casado a la seva aliança amb Vox

3 min
El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, al costat del líder del PP valencià, Carlos Mazón, i la portaveu municipal, María José Catalá, aquest divendres a la mascletà de València

MadridQue Alfonso Fernández Mañueco hagi permès que Vox entri al primer govern autonòmic de l'Estat va camí de convertir-se en una llosa per al mandat encara no oficialment estrenat d'Alberto Núñez Feijóo. Encara que el president de la Xunta i aspirant a liderar el PP a partir de l'abril intenti deslligar-se d'aquest pacte i culpabilitzar el PSOE de no haver-se abstingut per evitar que l'extrema dreta entrés a l'executiu de Castella i Lleó, la realitat és tossuda. El gallec és la cara visible del nou PP des de fa ja gairebé dues setmanes, quan els barons van forçar la sortida de Pablo Casado –qui manté la presidència del partit, però no s'ha deixat veure més públicament–. Conscient que haurà de lidiar amb aquest pacte com si l'hagués firmat ell, aquest divendres Feijóo ha començat la seva campanya per dirigir el PP intentant deslligar-s'hi. "S'estrenen els castellanolleonesos", ha contestat des de València quan els periodistes li han preguntat si estrenava campanya amb un pacte amb Vox.

L'aliança de Castella i Lleó ja no es pot revertir i el que fa ara Feijóo és intentar demostrar que malgrat que l'extrema dreta tingui per primera vegada una cadira en un executiu i, per tant, pugui decidir les polítiques públiques d'una comunitat, això no condicionarà els principis del PP. Així, Feijóo ha defensat l'Espanya de les autonomies, la Constitució i l'europeisme per desmarcar-se de Vox. "Mai serem un partit populista", ha afirmat en el seu primer discurs oficial com a candidat, al costat del president dels populars valencians, Carlos Mazón –un dels càrrecs que van posar a dit Pablo Casado i l'ex secretari general Teodoro García Egea–, on ha evitat qualificar Vox d'extrema dreta –tampoc ho feia Casado–. "A vegades és millor perdre un govern que guanyar-lo des del populisme", ha afegit per defensar que ells no assumiran les polítiques de Vox.

Per evitar que ell s'hagi de trobar en aquesta disjuntiva quan comenci a recórrer la cursa cap a la Moncloa, reivindica el camí de les majories absolutes. És a dir, traslladar les quatre que ha obtingut a Galícia, a l'Estat. I per això vol aconseguir que els votants que van passar-se a Vox o Ciutadans, així com els socialistes desencantats, triïn el PP en les pròximes eleccions. "No crec en els governs que es pacten als despatxos, no crec en un embolic de partits socialistes, comunistes, populistes, independentistes i nacionalistes", ha insistit. Feijóo, això sí, ha tornat a carregar contra l'esquerra i els ha retret que donin "lliçons de pactes".

Mañueco resta importància al pacte

Alfonso Fernández Mañueco passarà a la història per haver estat el primer president autonòmic a obrir les portes del govern a l'extrema dreta, que el PP català avala i replicaria a Catalunya. Amb tot, aquest divendres Mañueco ha intentat restar transcendència al pacte. L'acord escrit PP-Vox parlava de crear una llei contra la "violència intrafamiliar" –negava, així, la violència de gènere tal com fa Vox– però, segons Mañueco, aquesta normativa no eliminarà la llei de violència de gènere que ja existeix a Castella i Lleó, sinó que serà "complementària" i es dirigirà, ha dit, a combatre la violència contra menors o persones grans, tot i que en el programa també parla de "dones". No ha volgut entrar en si lluitar contra "l'adoctrinament ideològic" a les aules, com escriuen els dos partits al programa de govern, vol dir també instaurar el pin parental a Castella i Lleó –que ja funciona a Múrcia–. I tampoc ha volgut detallar què vol dir gestionar una "immigració ordenada".

En el que sí que ha estat explícit Mañueco ha estat en respondre al president del Partit Popular Europeu, Donald Tusk, i també a l'encara president del PP estatal, Pablo Casado, que aquest dijous van rebutjar el pacte amb Vox. Mañueco s'ha mostrat "sorprès" per aquesta reacció i ha recordat que el mateix Casado li havia donat llibertat per negociar el seu govern. Vox, en canvi, està exultant amb el pacte. La portaveu del grup a l'Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, ha qualificat de "rebequeria dels perdedors" l'oposició de Casado i Tusk. "Fan el ridícul", ha etzibat.

stats