Feijóo deixa sol Mañueco en la seva presa de possessió

El PP col·loca Gamarra en la fotografia al costat d'Abascal

3 min
Alfonso Fernández Mañueco en la seva presa de possessió com a president de Castella i Lleó aquest dimarts al migdia

MadridEn el joc d'equilibris per no desautoritzar un dels seus presidents autonòmics i alhora desmarcar-se de qualsevol aliança amb Vox, Alberto Núñez Feijóo ha decidit deixar sol aquest dimarts el ja president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, en la seva presa de possessió -tampoc hi va ser en el debat d'investidura de la setmana passada-. Ha volgut evitar, així, la imatge assegut al costat del líder de Vox, Santiago Abascal, i ha fet que la fotografia fos per a la seva número dos, la secretària general del PP, Cuca Gamarra. Feijóo, això sí, ha enviat el seu "suport total" a Mañueco des de la seu dels populars a Madrid, on durant tot aquest dimarts s'ha posat a l'agenda una bateria de reunions amb agents econòmics i socials: aquest matí hi han desfilats representants de la patronal -la CEOE i Cepyme avalen la rebaixa d'impostos que defensa el PP- i aquesta tard, els sindicats -que s'han oposat a la baixada de tributs-, amb qui el nou líder popular es reuneix per presentar-los la seva proposta econòmica per fer front a la crisi derivada de la guerra a Ucraïna.

"Jo avui estic aquí. O parlo amb els sindicats i els presento la proposta abans que l'avaluïn també els meus companys en el comitè executiu, que és dimecres, o li vaig a fer una abraçada a Alfonso", ha afirmat Feijóo abans de la reunió amb Cepyme. El president popular ha decidit posposar aquesta abraçada a Mañueco per a més endavant. Feijóo preveu fer una "visita institucional" al president castellanolleonès en els pròxims dies. De moment, ha certificat el seu suport a distància en un tuit:

Per a Abascal, però, aquest dimarts tots els focus s'havien de posar a Castella i Lleó i, tot i que no ha entrat a valorar explícitament l'absència de Feijóo, sí que ha deixat anar: "No hi havia cap lloc més important on estar". No hi era Feijóo, però sí l'expresident espanyol Mariano Rajoy, i també la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, tots dos asseguts de costat a primera fila. La presidenta madrilenya és de les que ha defensat sense embuts l'acord de govern entre el PP i Vox a Castella i Lleó i aquest dimarts ho ha tornat a fer quan l'ha qualificat de "gran pacte". "Em congratulo que aquesta serà una comunitat socialismfree", ha dit abans de començar l'acte a Valladolid.

Mañueco ha intentat restar importància a l'absència de Feijóo i ha agraït al dirigent gallec el "suport" que sempre ha rebut, ha dit, "des de fa anys i especialment des que és president del partit". En el seu discurs, el president de Castella i Lleó també ha agraït a Vox, tant a Abascal com a Juan García Gallardo (el nou vicepresident de la comunitat) haver arribat a un acord per "compartir responsabilitats de govern per treballar per Castella i Lleó". De fet, Mañueco s'ha permès ironitzar sobre aquest pacte: "Ara que tot Espanya observa Castella i Lleó, la posarem de moda". Malgrat que governa amb l'extrema dreta, Mañueco ha assegurat que el seu govern oferirà "moderació, diàleg, tolerància, integració i esperit obert i constructiu".

El govern espanyol demana protegir l'estat de les autonomies

La ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha assistit a la presa de possessió de Mañueco en representació del govern espanyol. Alegría ha garantit "lleialtat institucional" a l'executiu castellanolleonès, però també ha demanat al president autonòmic que protegeixi l'estat de les autonomies i el projecte europeu, dues qüestions a les quals Vox s'oposa. En la mateixa línia, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha assegurat que el govern espanyol "vigilarà amb atenció" que l'aliança amb l'extrema dreta "no faci retrocedir en drets i llibertats" als ciutadans. La ministra portaveu, a més, també ha acusat Feijóo d'intentar "tapar les seves vergonyes" no sent a Valladolid aquest dimarts: "Sap que el pacte va en la direcció contrària a la dreta europea".

stats