Negociacions per a la investidura a l'Estat
Política 04/10/2023

Feijóo, Ayuso i Abascal: l'espanyolisme intenta fer de Barcelona la capital de la seva croada contra l'amnistia

La manifestació de Societat Civil Catalana serà un espai de disputa per a les dretes

3 min
Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal, ahir a la reunió.

Barcelona"Esperem que els partits no vulguin capitalitzar la manifestació". Aquesta és la temença de l'entitat unionista Societat Civil Catalana (SCC), que aquest dimarts va defensar la "transversalitat" de la convocatòria contra l'amnistia de diumenge que ve al centre de Barcelona. Per atorgar el protagonisme a les associacions "defensores de les llibertats" i no pas als partits, SCC ha decidit situar els polítics en segona fila, però tot apunta que acabaran sent el centre d'atenció d'una manifestació que les dretes s'han conjurat perquè sigui massiva. El PP, Vox i Cs s'han proposat convertir per unes hores Barcelona en la capital de la seva croada contra l'amnistia, i a la capital catalana hi seran, entre d'altres, Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso, a més de Santiago Abascal i Ignacio Garriga com a principals cares visibles. Ho faran a Catalunya, on les dretes espanyoles van obtenir només 8 dels 48 diputats que els catalans van enviar al Congrés.

La manifestació es convoca contra les negociacions d'un dels partits que SCC considerava "constitucionalista", el PSC-PSOE, i que accentua la divisió en l'espai unionista, ara integrat només pels partits de dretes. Ara bé, l'entitat argumenta que també hi assistiran persones d'esquerres, sense especificar, sabent que són "incòmodes" perquè els socialistes intenten "aconseguir el poder". Tot i això, algun expolític de la vella guàrdia socialista com Alfonso Guerra ha expressat que vol que la protesta "sigui un èxit".

En "molts" autocars –sense concretar quants–, trens "plens" i avions arribaran a la capital catalana ciutadans de tot l'Estat, segons va explicar el vicepresident de SCC, Álex Ramos, i també la plana major dels partits –inclòs Ciutadans–. Quines són les cares més conegudes que hi acudiran? Per la banda del camp popular hi aniran una bona fila de persones, com el seu líder, Alberto Núñez Feijóo; la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso; el dirigent a Catalunya, Alejandro Fernández; la diputada Cayetana Álvarez de Toledo, i altres barons territorials com el murcià Fernando López Miras, a més de diputats catalans. Encara no està clara l'assistència dels presidents valencià, aragonès o andalús, però algun altre dirigent podria acabar recorrent els carrers de la Ciutat Comtal.

També vindrà la plana de l'extrema dreta: el president de Vox, Santiago Abascal; el secretari general i dirigent a Catalunya, Ignacio Garriga; la portaveu Pepa Millán, i l'eurodiputat Jorge Buxadé, vicepresident d'Acció Política del partit. Ciutadans també posarà tota la carn a la graella, i vindran el secretari general, Adrián Vázquez; el president a Catalunya, Carlos Carrizosa; la portaveu al Parlament, Anna Grau, i l'eurodiputat Jordi Cañas.

Recorregut i assistència

Societat Civil Catalana va concretar dimarts el trajecte de la protesta, amb capçalera al passeig de Gràcia amb el carrer Provença, que baixarà fins a la Gran Via de les Corts Catalanes, on hi haurà l'escenari per a les intervencions. Hi parlaran la catedràtica de dret constitucional de la UAB Teresa Freixes i l'exalcalde socialista de la Corunya Paco Vázquez, que va trencar el carnet del partit el 2014. La presidenta de l'organització convocant, Elda Mata, ha alertat que "la gent no s'adona del perill d'una amnistia" i que cal fer una crida per conscienciar la gent i explicar els seus "perills" en democràcia. D'altra banda, tot i els nombrosos autocars i l'expectació que la dreta ha creat, ha demanat "no comparar" aquesta marxa amb xifres d'assistència anteriors, com la marxa que commemoren del 8 d'octubre del 2017, amb 350.000 persones segons la Guàrdia Urbana.

stats