Política 16/01/2019

Els expresidents de la Generalitat i el Parlament demanen la llibertat dels presos per afrontar el judici

Demanen al Suprem que valori mesures alternatives a la privació de llibertat durant el procediment

Ara
2 min
Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull i Raül Romeva, en la primera foto difosa des que són empresonats a Lledoners

BarcelonaEls expresidents de la Generalitat i del Parlament han emès un comunicat aquest dimecres en què demanen la llibertat dels empresonats durant el judici per tal que el puguin afrontar amb totes les garanties processals. La missiva, que s'ha remès a les defenses perquè l'incloguin en els seus escrits, està signada per Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas i Carles Puigdemont, a més de Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert.

"La presó preventiva té unes causes taxades en l'ordenament jurídic espanyol que no sempre s'interpreten en els seus justos límits, la qual cosa la converteix, de fet, en una pena anticipada. És un problema generalitzat del sistema penal que vulnera el dret a la llibertat individual i el dret a la presumpció d'innocència; contribueix, a més, a la saturació els centres penitenciaris, i, finalment, pot entorpir el dret de defensa", expressa el comunicat emès pel Síndic de Greuges, tal com ja va succeir quan els expresidents també van demanar als presos de JxCat que posessin fi a la vaga de fam.

En l'escrit recorden que el dret de defensa és un "dret fonamental" en un estat democràtic i que qualsevol persona acusada d'un il·lícit penal ha de "poder comptar amb mitjans adequats per exercir-lo de manera efectiva, incloent-hi les condicions materials adequades, molt en especial durant la celebració del judici oral".

Els expresidents relaten el que ja, en diversos ocasions, han relatat els advocats dels presos: el trasllat de més d'una hora de la presó madrilenya a l'Audiència Nacional i l'espera al calabós fins a ser portats al Tribunal Suprem. Uns fets que, argumenten, dificultaran el contacte amb els advocats i el dret de defensa. "Aquest trasllat diari s'efectuarà previsiblement durant diversos mesos, la qual cosa significa una penositat innecessària afegida a les finalitats de la presó provisional", afirmen.

Comunicat dels expresidents de la Generalitat i el Parlament
stats