Política 24/09/2017

Èxit rotund de les 'Veus per la democràcia' en el seu clam per la llibertat

La ciutat d'Inca ha estat l'escenari d'un acte reivindicatiu i de reflexió sobre el procés català

Clara Fontanet Abrines
3 min
Imatge de l'acte al Casal de Cultura d'Inca

IncaSota el títol ‘Veus per la democràcia’, prop de 400 persones han omplert, aquest diumenge de bat a bat, el Casal de Cultura d’Inca. L’acte, organitzat per Més, ha tingut la presència de diversos polítics nacionalistes com André Abal del BNG (Bloc Nacionalista Gallec), Larraitz Ugarte de Bildu, Ferran Civit d’ERC i el sindicalista andalús Javier Garcia. El vicepresident del Govern, Biel Barceló; Miquel Ensenyat, Fina Santiago, Bel Busquets i batles d’arreu de Mallorca han donat suport a l’acte. La cantautora Marga Rotger hi ha posat la nota musical interpretant tres cançons.

Ferran Civit, Larraitz Ugarte, Javier Garcia i  André Abal

La regidora d’Educació de l’Ajuntament d’Inca, Alice Weber, ha estat l’encarregada d’encetar l’acte i ha afirmat que “vivim dies foscos, difícils; Catalunya, el país germà amb el qual tant compartim, veu trepitjada la voluntat democràtica de la seva ciutadania”.

Una de les intervencions més aplaudides ha estat la d’André Abal, qui amb un català gairebé perfecte ha dit que “volem condemnar el cop d’estat que el govern espanyol ha fet a Catalunya” i “la veu la té el poble passi el que passi”.

La diputada basca Larraitz Ugarte ha expressat malestar amb mel seu lehendakari, Iñigo Urkullu, al qual considera “culpable” que Mariano Rajoy estigui encara en el poder. Ugarte creu que “això no va d'independència, sinó de democràcia” i hi ha afegit que “la sobirania resideix en els pobles que es volen emancipar d’Espanya i no en el poble espanyol”.

Els organitzadors i ponents en un moment de l'acte

Javier Garcia, membre del Sindicat Andalús de Treballadors, ha començat el seu discurs amb timidesa, però a poc a poc ha anat apujant el to del parlament. Pel sindicalista, “aquesta lluita, la guanyarem nosaltres o la perdrem nosaltres” i ha fet una crida a l’establiment d’una “mesa plurinacional de diàleg que no passi per Madrid”. Garcia també ha estat molt crític amb la presidenta andalusa, Susana Díaz, referint-se a ella amb frases com, “la primera enemiga, la tenim a casa nostra".

Ara bé, sens dubte, la intervenció més esperada ha estat la de Ferran Civit, diputat de Junts pel Sí-ERC al Parlament de Catalunya, que ha animat tot el públic a cantar la paraula “independència” ben fort per enviar un missatge a Mariano Rajoy, “ho sents, Mariano? Catalunya votarà per la seva llibertat, t’ha quedat clar?”. Civit ha afirmat que “ens estam jugant la llibertat i la democràcia, però aconseguirem la independència”. Referint-se a un possible referèndum a les Illes, ha dit que “tot el que estam fent és deixar-vos la porta oberta i jo crec que el més educat és passar”, moment en què tot el públic s’ha posat a riure i ha aplaudit.

Bel Busquets ha conclòs l’acte fent una crida a l’esquerra sobiranista: “A tots els demòcrates de totes les espanyes, això de Catalunya va amb tots vosaltres”. “Defensar Catalunya es defensar Mallorca, perquè som germans”, hi ha afegit.

També hi ha hagut un moment per recordar la figura dels desapareguts Miquel Albero i Arnau Amer, reconeguts activistes polítics i culturals. En acabar les intervencions i amb les mans entrellaçades, tots els assistents han cantat 'L'estaca'.

stats