Cambra de Comerç
Política 18/12/2023

Europa obre la porta a les Balears per negociar millores en les ajudes de minimis

El Cercle d'Economia ha presentat aquest dilluns el document al Consolat de Mar

ARA Balears
2 min
El document ha estat lliurat aquest dilluns a la presidenta del Govern, Marga Prohens

PalmaLa Comissió Europea ha aprovat un reglament que modifica les normes generals per a les ajudes de poca quantia, conegudes com 'de minimis', i obre la porta que les regions insulars com les Balears puguin negociar i millorar els minimis, que de moment s'han ampliat de 200.000 a 300.000 euros. Així ho ha indicat el president del Cercle d'Economia de Mallorca, Pep Vicens, en l'entrega del document Illes Balears. Unint forces per superar les dificultats a la presidenta del Govern, Marga Prohens, en el Consolat de Mar.

En aquest document, un total d'11 entitats de la societat balear (com a patronals, sindicats, la Universitat de les Illes Balears, el Cercle i la Cambra de Comerç) reclamen precisament una revisió del reglament per avançar en la compensació dels efectes de la insularitat. Prohens ha compartit aquest objectiu reivindicant que les empreses de les Illes "volen competir, però en igualtat de condicions". A més, la presidenta ha subratllat que la nova posició de la Comissió Europea impactarà en el Règim Especial de les Balears, "que, precisament, un dels problemes que té per ser realment efectiu és el límit d'aquest reglament de minimis".

Des de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) han lamentat que l'ampliació del límit en 100.000 euros, que s'aplicarà des de l'1 de gener de 2024 fins al final de 2023, "queda curta", atès que és l'única actualització en 15 anys per ajustar-se a l'efecte de la inflació. En aquest sentit, els agents econòmics han incidit que la novetat de gran importància és la possibilitat d'introduir millores per als territoris insulars no ultraperifèrics, sempre que no afecti la competència. Aquesta possibilitat es tractarà "cas per cas". En aquest context, PIMEM ha assenyalat que el reglament que ha de desplegar l'Estat en els pròxims mesos per al REB (que afectarà qüestions com les liquidacions d'IRPF i de l'impost de societats) podria preveure un increment del límit de minimis. La limitació afecta també els transports de mercaderies.

Ajudes per superar el monocultiu turístic

A l'acte, Vicens ha remarcat la importància de flexibilitzar els límits a aquestes ajudes per contribuir a la diversificació en agricultura, digitalització, indústria, etc., davant la necessitat de deixar enrere el monocultiu turístic. El document pretén servir de suport al Govern per defensar aquesta reivindicació davant el govern d'Espanya i Europa, demostrant que és una petició unànime de "tota la societat balear". El president del Cercle ha ressaltat que es tracta de mesures que ja tenen les Canàries i ha recordat que aquest tema s'ha plantejat per carta al president del govern, Pedro Sánchez, aprofitant la presidència espanyola del Consell de la UE.

stats