Andratx
Política 05/07/2022

La popular Estefanía Gonzalvo assumeix la batlia de l'Ajuntament d'Andratx

La moció de censura contra Toni Mir del PSOE surt endavant amb els vots a favor del PP, El Pi i Ciutadans

Blanca Orell
2 min
Estefanía Gonzalvo amb la vara com a nova batlessa

PalmaEstefanía Gonzalvo, del PP, ha pres possessió com a nova batlessa d'Andratx. El ple de l'Ajuntament s'ha reunit de manera extraordinària per votar una moció de censura presentada pel PP, El Pi i Ciutadans contra Toni Mir, del PSOE, fins ara a la batlia.

La moció de censura s'ha aprovat amb els vots a favor de les tres formacions unides. En el mateix ple, Gonzalvo ja ha jurat el càrrec.

Va ser el passat mes de juny quan el PP, El Pi i Ciutadans varen anunciar que presentarien una moció de censura conjunta. En un darrer intent per salvar el pacte de govern signat el 2019 entre el PSOE, El Pi i MÉS per Andratx, aquest dilluns el PSOE va proposar a El Pi agafar la batlia.

El mes de juny, el PP va presentar una moció per tal de reprovar el batle, però només haurien donat suport a la posició de Mir els mateixos integrants del PSOE. Així i tot, el batle socialista va manifestar que no dimitiria, fet que va impulsar alguns dels grups municipals a presentar la moció de censura que s'ha votat aquest dimarts.

Els partits recriminen la manca de gestió de Mir

De l'exposició de motius, la moció destaca una "actitud autoritària, dèspota, arbitrària", entre d'altres, per part de Mir. Els diferents portaveus de les agrupacions municipals a favor d'aquesta han recriminat, a més a més, la gestió del batle en qüestions com la falta de rigor en els tràmits per aprovar els pressuposts generals o la manca de policia; també, s'ha recriminat els casos en què ha faltat al respecte a regidors o els ha expulsat del ple.

Durant la sessió extraordinària, Mir ha recriminat que les crítiques a la seva feina són "arguments febles", ja que se centren principalment en "conductes personals". En aquest mateix sentit ha declarat que la política "s'embruta quan ens ocupam d'aspectes i referències personals per intentar destruir l'adversari per interessos electorals". A més a més, ha denunciat que "la legislatura ha estat crispada des de l'inici amb ofenses, menyspreus i insults retirats a cada sessió plenària".

Per la seva banda, Gonzalvo ha repetit que el socialista "hauria d'haver dimitit per coherència i respecte a aquesta casa". Així mateix, Ángel Hoyos, de Ciutadans, també ha criticat el comportament del batle durant els plens respecte d'altres regidors.

Ana Maria Porcel d'Unidas Podemos ha recalcat que "sempre he volgut que governés l'esquerra", però el problema apareix quan "hi ha gent que no està acostumada que Andratx sigui cada vegada més plural, i no tot és PSOE o PP". "El batle hauria d'haver fet una passa al costat", fent referència al ple en què es va votar la seva reprovació.

En contra, Ruth Mateu de MÉS per Andratx ha declarat, respecte dels arguments dels diferents grups municipals, que no veuen "els avantatges d'un tràmit que nosaltres consideram del tot inoportú" a 11 mesos de les eleccions. A més a més, el grup ecosobiranista ha argumentat que "en termes de gestió, l'entrada de sis regidors nous a l'Ajuntament pot fer que se'n ressenti el funcionament".

Finalment, Llorenç Suau d'El Pi s'ha posicionat a favor de la moció de censura dient que varen "donar una oportunitat al grup socialista que no ha sabut aprofitar".

stats