Inici de legislatura
Política 29/06/2023

L'esquerra clama contra l'acord PP-Vox: "Prohens ha decidit ser la segona versió de Bauzá"

"Continuam tenint la clau de la governabilitat", ha destacat la portaveu del partit d'extrema dreta, Idoia Ribas, i ha qualificat com a "històric" el pacte programàtic

3 min
El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia

PalmaJa s'ha reunit la junta de portaveus, que ha posat data a la sessió d'investidura de Marga Prohens com a presidenta del Govern per als dies 3 i 4 de juliol, després que el PP i Vox arribassin a un acord programàtic aquest dimecres. L'esquerra s'ha mostrat unànime. "Prohens ha decidit ser la segona versió de Bauzá. Ha volgut tornar al 2011, i augur que tornaran a tenir un 2015", ha afirmat el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, reconeixent que aquesta legislatura pot "beneficiar electoralment" el partit per la mobilització que pot suposar d'aquí a quatre anys.

"En 30 dies hem retrocedit 30 anys amb un pacte lligat a la decisió d'acceptar els postulats de Vox", ha expressat per la seva banda el portaveu adjunt del PSIB, Marc Pons. Josep Castells (Més per Menorca) s'ha expressat en termes semblants: "Amb l'obsessió de governar en solitari, el PP ha fet propi el programa de Vox".

El portaveu adjunt del PSIB, Marc Pons

Els partits progressistes han acusat Prohens de "trencar els consensos històrics" entorn de qüestions com la llengua i la diversitat, "dels quals el PP havia format part". "És un error històric donar carta de naturalesa a un grup polític que pertany a l'extrema dreta, i que a països com Alemanya estarien exclosos de pactes de governabilitat", ha retret Apesteguia. "El clima de crispació social serà molt difícil d'assumir", ha afegit.

Tant el PSIB com les dues formacions ecosobiranistes han criticat Prohens per "vendre" els consells insulars a canvi de governar en solitari, referint-se a l'entrada de Vox als governs de Mallorca i Menorca. "És un pacte imposat per Madrid per resoldre les estabilitats", ha apuntat Pons. "És una ingerència insòlita", s'hi ha sumat Castells. El portaveu del PP i un dels negociadors amb Vox, Sebastià Sagreras, s'ha escudat en el fet que l'aritmètica "és distinta" al Parlament, on els populars sumen més que tota l'esquerra junta, i als dos consells, on necessitaven el sí d'una altra formació. "En cap cas ha estat una moneda de canvi", ha assegurat.

Vox: "És un acord històric"

La portaveu de Vox, Idoia Ribas, s'ha mostrat exultant davant l'acord assolit amb el PP, sobretot pel que fa a l'aspecte lingüístic, que ha estat el gran cavall de batalla per estampar la firma. "És un acord històric", ha remarcat, acompanyada de tres diputats del partit. "Vox continua tenint la clau de la governabilitat. Pretenem donar estabilitat, però qualsevol iniciativa que passi pel Parlament dependrà dels vots de Vox", ha incidit.

Idoia Ribas, acompanyada de tres diputats de Vox

"S'avançarà en drets i llibertats que durant dècades han estat oprimits, com la llibertat lingüística. Els pares decidiran lliurement el centre escolar i la llengua, i modificarem totes les normes que suposin una imposició lingüística", ha exposat Ribas. Una d'aquestes normes és l'eliminació del requisit del català a la sanitat i a tota la funció pública, però aquest dimecres Prohens no va voler respondre si implicarà eliminar el Decret de mínims o la Llei de normalització lingüística. A més, es deixa clar que s'instaurarà una mesura que recorda el pin parental, ja que "es requerirà l'aprovació prèvia dels pares de les matèries extracurriculars, així com la seva voluntarietat".

Sagreras ha posat en relleu que Prohens "és una dona de paraula", per haver "complert" la promesa de governar en solitari. L'altre gran compromís era que el programa electoral del partit era "un contracte amb la ciutadania" innegociable. Després dels 110 punts que Vox ha reivindicat com a "històrics", Sagreras creu que "la immensa majoria el PP les duia al programa, és compatible amb el nostre".

stats