Unió Europea

Espanya no participarà en l'operació al mar Roig i proposa una missió específica

Defensa emet un comunicat en què assegura que no ha vetat cap missió de la UE en aquesta zona

ARA
2 min
La ministra de Defensa, Margarita Robles, a la comissió de Defensa del Congrés

BarcelonaEspanya es descarta per participar en la missió americana al mar Roig i en proposa una de "nova i específica". El moviment arriba després que el govern espanyol es desmarqués del consens al Consell de la UE i bloquegés el suport europeu a la missió americana al mar Roig. En un comunicat, el ministeri que lidera Margarita Robles ha assegurat que Espanya no ha vetat cap missió de la Unió Europea en aquesta zona, tot i que va bloquejar la decisió d'Europa de modificar el mandat de l'operació naval Atalanta per contribuir a la missió llançada pels Estats Units. Atalanta és la missió que la UE té activa contra la pirateria a l'oceà Índic i en la qual Espanya té un pes important.

La polèmica va començar després que els Estats Units emetessin un comunicat en què informaven que l’operació Prosperity Guardian, dissenyada per respondre als atacs dels rebels houthis del Iemen a les rutes comercials de la zona al mar Roig, comptaria amb la participació d’Espanya, a banda d’altres països. La ministra de Defensa, Margarita Robles, va sortir-hi al pas assegurant que la contribució espanyola quedava subjecta a les decisions de la UE i l'OTAN. Ara Defensa insisteix en la postura expressada dimarts per Robles de no intervenir en aquesta operació americana. "Espanya és i serà sempre un aliat seriós i fiable, compromès amb la UE, l'OTAN i l'ONU [...]. El compromís d'Espanya i les seves forces armades amb la pau és total i absolut", subratlla el ministeri. Així, remarca que qualsevol missió que tingui per objectiu garantir la seguretat marítima en el mar Roig "ha de ser una missió específica amb entitat pròpia en la qual participin les forces navals dels països europeus que ho desitgin i no una mera extensió de l'operació Atalanta".

En aquest sentit, Defensa recorda que aquesta missió és contra la pirateria a l'oceà Índic liderada per Espanya i que la fragata Victoria és la que està actuant en aquesta missió. Per això, considera "obvi" que "la naturalesa i els objectius de la missió Atalanta contra la pirateria a l'oceà Índic no té tenen a veure amb els que es pretenen aconseguir al mar Roig". "És per això que Espanya vol preservar l'operació Atalanta, amb els objectius, extensió i abast actuals al constatar-se que la lluita contra la pirateria a l'Índic, tal com s'està veient en els últims dies amb els dos vaixells piratejats en molt poc temps, exigeix la màxima dedicació", exposa. Per tot plegat defensa com a "imprescindible" crear una "nova i específica missió, amb abast, mitjans i objectius propis, acordada pels organismes corresponents de la UE", a la qual no "s"oposa" Espanya.

stats